Του Θοδωρή Λαπαναΐτη
Φωτιά με ανεξέλεγκτες διαστάσεις σιγοβράζει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται με το ένα πόδι στη συμφωνία-μνημόνιο με τους δανειστές και με το άλλο πόδι εκτός ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό φουντώνει η διαπάλη για την ερμηνεία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και της αδιαμφισβήτητης επικράτησης του ΟΧΙ.
Οι εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου δείχνουν ότι στο επίπεδο το πολιτικών κορυφών έχει ενταθεί η καχυποψία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διασταυρούμενα πυρά.
Οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κυρίως αμφισβητούν ευθέως την «ειλικρίνεια» των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει μια νέα συμφωνία που θα εξασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η άρνηση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ανταποκριθεί σε κατ’ ιδίαν ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και η επίσκεψή του το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέτει ευθέως θέμα εμπιστοσύνης στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Μάλιστα αυτό το επιβεβαίωσε εκ νέου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους έξω από το προεδρικό μέγαρο.
Από την άλλη μεριά μερίδα υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (με κορμό την Αριστερή Πλατφόρμα) έχουν διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι «δεν ψηφίσαμε ΟΧΙ για να βγει το ΝΑΙ» και αφήνουν ανοιχτό το θέμα της στάσης τους σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ότι «δεν μπορεί να μετατραπεί το ΟΧΙ σε ένα ταπεινωτικό ΝΑΙ».
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα χτες άρχισε και η διασπορά από αδιευκρίνιστους κύκλους –όχι απαραίτητα κυβερνητικούς- ότι επίκειται παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κάτι που ωστόσο διαψεύδεται κατηγορηματικά από τους συνεργάτες του. Πάντως αξίζει να σημειωθεί και είναι ενδεικτικό των συμπληγάδων που βρίσκεται η κυβέρνηση ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί με πρωινές τηλεοπτικές του δηλώσεις ότι σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους οι βουλευτές της κυβέρνησης θα ψηφίσουν κατά συνείδηση και όχι με κομματική πειθαρχία.
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου εκφράστηκαν δύο εντελώς διαφορετικές γραμμές γύρω από την ερμηνεία του ΌΧΙ με τους εκπροσώπους της Αριστερής Πλατφόρμας να κινούνται στη λογική της ρήξης. Είναι χαρακτηριστική η αρθρογραφία της Ίσκρα τις τελευταίες μέρες που αναφέρει συνεχώς πως πρέπει «να πάμε το ΟΧΙ μέχρι τέλους».
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εντύπωση προκαλεί η έκφραση εμπιστοσύνης του Σταύρου Θεοδωράκη προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του χθες βράδυ στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, όταν λίγες ώρες νωρίτερα χρησιμοποιούσε τη φράση «προδοσία» σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τις προθέσεις του πρωθυπουργού.
Το κλίμα περιπλέκει ακόμα περισσότερο η σύγχυση που έχει προκληθεί από το γεγονός της μετάβασης στις Βρυξέλλες των στελεχών της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, Κωστή Χατζηδάκη και Μανώλη Κεφαλογιάννη για επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ. Αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι αυτή η αποστολή γίνεται κατόπιν εντολής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στη συνέχεια διαψεύστηκε από πηγές της ΝΔ που σημειώνουν ότι «δεν γίνεται με την ομπρέλα της ΝΔ».
Παράλληλα το πολιτικό κλίμα οξύνεται από το γεγονός ότι πολώνονται κοινωνικά και ταξικά τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα του ΟΧΙ και του ΝΑΙ στον απόηχο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, όπως διαφαίνεται από τις προγραμματιζόμενες νέες διαδηλώσεις σήμερα και αύριο το βράδυ. Οι μεν του ΟΧΙ καλούν στο πλαίσιο της υπεράσπισης του συντάγματος να τηρήσουν τα κόμματα του ΝΑΙ την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του 61,3% και οι δε του ΝΑΙ καλούν στον νυν υπέρ πάντων αγώνα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.