Η τελική ζαριά

του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Με τη μορφή του κατεπείγοντος θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα στη βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για τη νέα δανειακή σύμβαση – μνημόνιο με τους δανειστές

Η ολομέλεια του κοινοβουλίου καλείται να ψηφίσει παρέχοντας επί του συγκεκριμένου σχεδίου, ως βάση για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ, την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών, για την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στις Βρυξέλλες μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη χτες το βράδυ στο κυβερνητικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία σύμφωνα με πληροφορίες. Για το θέμα συνεδριάζει νωρίς σήμερα το πρωί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Πολιτική Γραμματεία κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ακολουθείται η συγκεκριμένη διαδικασία με βάση το άρθρο 109 του κανονισμού της βουλής, καθώς «η βασική κριτική από τους θεσμούς ήταν το αν έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της συμφωνίας». Η πρόταση της κυβέρνησης, που δεν απέχει και πάρα πολύ από τις προτάσεις Γιούνκερ και οι οποίες απορρίφθηκαν με το καθαρό και πανηγυρικό 61,3% στο δημοψήφισμα, «ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος για βιώσιμη λύση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόταση δεν έχει δυσκολίες» σύμφωνα με τους ισχυρισμούς συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «είναι ένας έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους»!

Το κλίμα που μεταδίδεται από την κυβέρνηση είναι ότι η συμφωνία πλέον θεωρείται δεδομένη, αν και από την άλλη υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις που αφήνουν και κάποια ερωτηματικά για το κατά πόσο θα γίνει αποδεκτή από τους «συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης που φλερτάρουν με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», συντηρώντας έτσι το κλίμα που έχει λάβει χαρακτήρα του διλήμματος: «νέο μνημόνιο ή Grexit».

Σε κάθε περίπτωση πάντως η σημερινή μέρα θα είναι μια μέρα δοκιμασίας τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και κυρίως των κομμάτων που μαζί με τον πρωθυπουργό συνυπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα.

Η σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα θα καταγράψει το κλίμα στις τάξεις των βουλευτών και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιδράσεις να μην είναι αμελητέες μέχρι στιγμής. Ήδη τα πρώτα σενάρια που κυκλοφορούν θέλουν τους υπουργούς που προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα να παραιτούνται από τις κυβερνητικές θέσεις χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείει τη θετική ψήφο τους ως βουλευτών στην κυβερνητική πρόταση. Ήδη τη διαφωνία του έχει εκφράσει δημόσια ο Μανώλης Γλέζος, ενώ μέχρι στιγμής ορισμένοι μεμονωμένοι βουλευτές (όχι απαραίτητα από την Αριστερή Πλατφόρμα) φέρονται μέχρι και αυτή τη στιγμή αποφασισμένοι να μη δώσουν θετική ψήφο. Όλα αυτά μένουν να αποδειχτούν και σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι ανοιχτές σε κάθε ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση περιπλέκεται και τροφοδοτεί σενάρια ραγδαίων εξελίξεων, καθώς οι αρχηγοί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού έχουν συνυπογράψει κοινό ανακοινωθέν επί τη βάση του οποίου κάνει την πρόταση η κυβέρνηση. Αυτό το γεγονός επί της ουσίας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους βουλευτές των κομμάτων αυτών παρά να ψηφίσουν από κοινού με την κυβερνητική πλειοψηφία τη βάση της συμφωνίας επί της οποίας εξουσιοδοτείται να διαπραγματευτεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σ’ αυτή την περίπτωση και αν υπάρξουν σημαντικές απώλειες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τότε θα μπορούσε να επανέλθει το ζήτημα αλλαγής της κυβερνητικής σύνθεσης ή και να ανοίξει ο δρόμος προς τις κάλπες με βασικό ζητούμενο την «αναδόμηση» του ΣΥΡΙΖΑ και την αναδιάταξη του προηγούμενου μνημονιακού μπλοκ.

Οι πρώτες σκέψεις που γίνονται από έμπειρους πολιτικούς παρατηρητές των εξελίξεων συγκλίνουν σ’ αυτό το συμπέρασμα, καθώς όπως επισημαίνεται η διαδικασία που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση είναι πρωτόγνωρη. Προσθέτουν δε, πως η μόνη λογική που μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση θα είναι να καταγράψει την κατάσταση αυτή τη στιγμή του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα και στην ΕΕ για τις πολιτικές εγγυήσεις που υπάρχουν ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία.

Όλα αυτά, πάντα υπό την αίρεση ότι ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Γερμανών και ΗΠΑ που θέλουν διαφορετικού τύπου ανακατατάξεις στο εσωτερικό της ΕΕ δεν θα οδηγήσει σε Grexit ή Graccident, αλλά θα οδηγηθούμε τελικά σε συμφωνία ως την Κυριακή.

Όπως και να έχει πάντως το πράγμα, η εικόνα μιας βουλής όπου ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ θα ψηφίζουν από κοινού μια πρόταση συμφωνίας παραβιάζοντας κατάφωρα το ΟΧΙ σε νέα μνημόνια του δημοψηφίσματος και με το ΚΚΕ από τη μια μεριά αλλά και τη Χρυσή Αυγή από την άλλη να τάσσονται κατά των κυβερνητικών προτάσεων και ταυτόχρονα απ’ έξω να διαδηλώνουν εκ νέου οι υποστηρικτές του ΌΧΙ ζητώντας την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και του σεβασμού του εκλογικού αποτελέσματος, προϊδεάζει για πολύ ενδιαφέρουσες και σοβαρές πολιτικές εξελίξεις.

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Ποιοι συμμετέχουν - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Open Mic στην Κυψέλη

Το πρότζεκτ του Open Mic οργανώνεται και παρουσιάζεται από την δημοσιογράφο, συγγραφέα και τραγουδίστρια Γεωργία Δρακάκη

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ | ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ CLUB | ΑΠΟ 30/11 ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ Σάββατο 30 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο Σταυρός του Νότου Club Η προπώληση ξεκινησε! Ο Λεωνίδας Μπαλάφας,...

Δήμος Αθηναίων: Το δεύτερο ετήσιο street party του Μουσείου Μαρία Κάλλας είναι γεγονός!

Callas Lives On: The Party! Σάββατο 30 Νοεμβρίου Δήμος Αθηναίων: Το δεύτερο ετήσιο street party του...

Χρυσό βραβείο για την Waterfresh AE στα Greek Hospitality Awards 2024

Χρυσό βραβείο για την Waterfresh AE στα Greek Hospitality Awards 2024 Βραβεύτηκε για την καινοτομία της...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Open Mic στην Κυψέλη

Το πρότζεκτ του Open Mic οργανώνεται και παρουσιάζεται από την δημοσιογράφο, συγγραφέα και τραγουδίστρια Γεωργία Δρακάκη