Η Κάρμεν Ρουγγέρη και πάλι φέτος κοντά στα παιδιά με δύο καινούργιες παραγωγές!
«Ιλιάδα» του Ομήρου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και «Ο κουρέας της Σεβίλλης» των Μπωμαρσαί – Ροσσίνι, στο θέατρο Κιβωτός.
Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στα μέσα του Νοέμβρη, ενώ από 20 Σεπτεμβρίου και για περιορισμένες παραστάσεις θα επαναληφθεί η «Οδύσσεια» του Ομήρου, για τους φίλους μας που δεν μπόρεσαν – λόγω μεγάλης επιτυχίας – να εξασφαλίσουν εισιτήριο την χρονιά που μας πέρασε!
Με αφορμή αυτές τις παραστάσεις μας κάνει την τιμή να την φιλοξενούμε αποκλειστικά σε μια υπέροχη συνέντευξη…
Σας έχουν χαρακτηρίσει δίκαια «μάνα» και «βασίλισσα» του παιδικού θεάτρου. Εσείς πως χαρακτηρίζετε τα 22 χρόνια πορείας, στο συγκεκριμένο είδος;
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ. 22 Χρόνια γεμάτα αυθόρμητες αγκαλιές – παιδάκια μικρά και μεγάλα και έφηβοι που φεύγουν χαρούμενα από το θέατρο μετά την παράσταση και ακόμα ευχές ,αμέτρητες ευχές από γονείς και δασκάλους …..
Πως προέκυψε η ιδέα του παιδικού θεάτρου;
Ήθελα να περνάμε ωραία τα Σαββατοκύριακα με τα παιδιά μου και τους φίλους τους, κι έφτιαξα μια ομάδα στη γειτονιά από 30 παιδιά όλων των ηλικιών ….περνούσαμε υπέροχα ! άρχισα να γράφω για να δημιουργώ ρόλους ώστε όλα τα παιδιά να είναι ευχαριστημένα. Πήραμε μέρος σε διαγωνισμούς. Βραβευτήκαμε ! παίξαμε και για το προσωπικό του Εθνικού Θεάτρου στο δυναμικό του οποίου ανήκα. Αυτό ήταν! έμαθε για τη δουλειά μας ο Αλέξης Σολωμός –τότε διευθυντής – και μου ανέθεσε να σκηνοθετήσω έργο μου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού μας Θεάτρου! Η επιτυχία ήταν μεγάλη !από κει και ύστερα άνοιξε ό δρόμος …..η τύχη έπαιξε μεγάλο ρόλο!
Οι παραστάσεις σας, εκτός από το να προσφέρουν ψυχαγωγία και χαρά, που στοχεύουν;
Το θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά πρέπει να είναι ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ και αυτό προσπαθώ. Θέλω τα παιδιά φεύγοντας από μια παράστασή μας να είναι ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΑ !!!
Ποια κριτική ή αντίδραση μικρού σας θεατή θα θυμάστε για πάντα;
Ένα εξάχρονο αγοράκι μετά την Οδύσσεια : <κυρία, με κάνατε ευτυχισμένο>
Μετά την Ιλιάδα ένα άλλο αγοράκι μου είπε: <είδες τι μπορείς να πάθεις όταν θυμώνεις;> (μη ξεχνάμε ότι όλα ξεκινούν από τον θυμό του Αχιλλέα)
Στην τελευταία μας παράσταση : «Το παραμύθι χωρίς όνομα» ρώτησα ένα κοριτσάκι.Τι κατάλαβες ; απάντησε <κατάλαβα τι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε>. Και ακόμα πόσα άλλα …
Έχετε ανεβάσει περίπου 50 έργα, ποιο ξεχωρίζετε;
Κανένα! «Είναι όλα τους παιδιά μου}! Η αλήθεια είναι ότι όλα σημείωσαν μεγάλη επιτυχία
Έχετε βραβευθεί και για το συγγραφικό σας έργο. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, τα παιδιά έχουν πολλά ερεθίσματα και εύκολη πρόσβαση στο εθιστικό διαδίκτυο. Πόσο εύκολο είναι να τραβήξει την προσοχή τους ένα βιβλίο ή μια θεατρική παράσταση;
Τα ερεθίσματα που παίρνουν είναι γεμάτα βία και ασκήμια (τα κινούμενα σχέδια μου πληγώνουν τα μάτια) προσπαθώ να κερδίσω τα παιδιά με απλό ήρεμο κα τρυφερό τρόπο. Αποδεικνύεται ότι αυτό το έχουν ανάγκη.
Για τη νέα θεατρική σεζόν σχεδιάζετε 2 παραστάσεις την «Ιλιάδα» του Ομήρου και τον «Κουρέα της Σεβίλλης». Μιλήστε μας για αυτές τις παραστάσεις.
Είναι έργα που λατρεύω και τα δύο. Για την ΙΛΙΑΔΑ τι να πώ ..με μαγεύει! είμαι λάτρης του Ομήρου! και αυτή την αγάπη θέλω να την μεταδώσω στα παιδιά. Την διδάσκονται στο σχολείο και όταν τη βλέπουν σαν μάθημα δε μπορώ να πω ότι τους αρέσει…Εμένα σκοπός μου είναι μέσα από το θέατρο να κάνω τα παιδιά να την αγαπήσουν! να πάρουν το ερέθισμα και να διαβάσουν περισσότερα. Γι’αυτό και μελετώ πάρα πολύ πριν ετοιμάσω τις παραστάσεις μας .
Πόσο δύσκολο στοίχημα είναι δύο παραστάσεις σε περίοδο κρίσης;
Μέχρι τώρα τα καταφέρναμε …τώρα….θα δείξει. Πάντος παρά την κρίση δεν έχει γίνει καμιά έκπτωση στην ποιότητα των παραστάσεων μας .
Τηλεοπτικά σας έχουμε απολαύσει σε πολλές σειρές. Θα δοκιμάζετε να κάνετε μια τηλεοπτική δουλειά για παιδιά;
Δεν είναι στο χέρι μου. Έχω κάνει πολλές φορές πρόταση στην κρατική τηλεόραση αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε
Ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιο είναι πιο δύσκολο; Όλα είναι ωραία.
Δεν ξεχωρίζω, γιατί όλα τα κάνω με κέφι και πολύ αγάπη
Μια ευχή για τα παιδιά όλου του κόσμου…
Έτσι όπως είναι τα πράγματα, ΕΙΡΗΝΗ για να μην αναγκάζεται κανείς να εγκαταλείπει την πατρίδα του