Η διάσημη χορεύτρια φλαμένκο, η Ισπανίδα Sara Baras, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Φέρνει τη «Μέδουσα», παράσταση εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία.
Τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου χορεύει στο Ηρώδειο, αλλά δύο ημέρες πριν, στις 13 Σεπτεμβρίου, εμφανίζεται στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 33ου Φεστιβάλ και μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Στη «Μέδουσα» υπογράφει σκηνοθεσία, λιμπρέτο και χορογραφία και βεβαίως, κρατά τον ομώνυμο ρόλο -στον ρόλο του Περσέα ο Χοσέ Σεράνο. Η μουσική είναι «ζωντανή» -επί σκηνής δύο κιθάρες, τσέλο και κρουστά- αλλά όλα αυτά απλά συνηγορούν στο γεγονός ότι, η εμφάνιση της προκαλεί πάντα ενδιαφέρον, αφού όπως είχε γράψει και η Daily Telegraph «όταν είναι στη σκηνή δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της».
Το «πρόσωπο της Ανδαλουσίας»
Η 43χρονη Ανδαλουσιανή Σάρα Μπάρας, η ταλαντούχα γυναίκα που ο Le Figaro αποκαλεί «κορυφαία χορεύτρια του φλαμένκο σήμερα»- είναι τόσο αγαπητή στην πατρίδα της ώστε το Ισπανικό Εθνικό Ιδρυμα Νομισμάτων και Γραμματοσήμων την «απεικόνισε» σε σειρά γραμματοσήμων, τόσο γοητευτική ώστε να περπατήσει σε πασαρέλες σε Λονδίνο, Μαδρίτη και Λισαβόνα (αλλά και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στον κινηματογράφο και την τηλεόραση) και τόσο «έξυπνη» στην τέχνη της ώστε να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά κοστούμια του φλαμένκο με φορέματα σε κλασική γραμμή. Το κοινό τη λατρεύει και ένα από τα προσωνύμια που της έχουν αποδώσει στην Ισπανία είναι «το πρόσωπο της Ανδαλουσίας».
Tip: Η Σάρα ξεκίνησε τον χορό σε ηλικία οκτώ ετών, στη σχολή της χορεύτριας και χορογράφου μαμάς της. Μέσα σε δύο χρόνια περιόδευε χορεύοντας φλαμένκο με την ομάδα The Children of Tertulia Flamenca. Ομως, την τεχνική του φλαμένκο -και την πειθαρχία- την έμαθε πλάι στους τσιγγάνους της γενέτειρας της, Cadiz.
Υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ισπανίας για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Ελ Γκρέκο
Η «Μέδουσα», με 40 συντελεστές, αποτελεί συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ της Merida και του Φεστιβάλ της Peralada, δύο φεστιβάλ των οποίων η θεματολογία αντλείται από την ελληνική μυθολογία και ιστορία.
Η Ελλάδα είναι, μετά την Ισπανία, ο πρώτος σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας της.
Οι παραστάσεις τελούν υπό την αιγίδα της Ισπανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ενισχύοντας τους δεσμούς των δύο χωρών, ειδικά εφέτος, στην επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Μέδουσα, η καλλονή που μεταμορφώθηκε σε τέρας
Η Μέδουσα, μία από τις τρεις αδερφές Γοργόνες -η μόνη θνητή- ήταν μια πανέμορφη ιέρεια στο ναό της Θεάς Αθηνάς, δεσμευμένη από όρκο αιώνιας αγνότητας. Ο Ποσειδώνας μαγεμένος από την ομορφιά της, τη βίασε μεταμορφωμένος σε άλογο στον ιερό χώρο της Αθηνάς. Η θεά, εξοργισμένη με το γεγονός, καθώς δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα, ξέσπασε πάνω στη Μέδουσα και τη μεταμόρφωσε σε τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Η ασχήμια της ήταν τέτοια, που όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο, πέτρωνε.
Η Μέδουσα έγινε ο στόχος πολλών πολεμιστών, γιατί όποιος κατάφερνε να την αποκεφαλίσει θα είχε το απόλυτο πλεονέκτημα στο πεδίο των μαχών. Πολλοί προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία, εκτός ενός, του Περσέα. Ο Περσέας ήταν γιος του Δία και της Δανάης και αποφάσισε να αποκεφαλίσει τη Μέδουσα για να σώσει τη μητέρα του. Τελικά, με τη βοήθεια της Αθηνάς, συνάντησε τις Γραίες (μάγισσες), από τις οποίες πήρε πληροφορίες για τις Νύμφες που διέθεταν τα μαγικά όπλα, και σκότωσε τη Μέδουσα.
Το κεφάλι της, το περίφημο «Γοργόνειο», το παρέλαβε η θεά από τον ήρωα και το επέθεσε στην ασπίδα της, επειδή, ακόμη και νεκρό, πέτρωνε όποιον το κοίταζε.
Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου.
Εισιτήρια: Κάτω διάζωμα -Διακεκριμένη Ζώνη: 75 ευρώ, A΄ Ζώνη: 60 ευρώ, Β΄ Ζώνη: 50 ευρώ, Γ΄ Ζώνη: 40 ευρώ.
Ανω διάζωμα – Δ΄ Ζώνη: 25 ευρώ, Ε΄ Ζώνη: 15 ευρώ (Φοιτητικά – Ανέργων – Πολυτέκνων – ΑΜΕΑ).
Προπώληση – αγορά εισιτηρίων: Online: ticketservices.gr
Τηλεφωνικά: 210 7234567.
Στα ταμεία της Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), στα καταστήματα Public σε όλη την Ελλάδα.