Μια νέα θεωρία για τον τάφο της Αμφίπολης αναπτύσσει στο National Geographic ο Άντριου Τσαγκ, συγγραφέας του βιβλίου «Η αναζήτηση του τάφου του Μ. Αλέξανδρου».
Όπως λέει ο Τσαγκ, οι Καρυάτιδες που βρέθηκαν στον τύμβο δεν είναι Καρυάτιδες αλλά Κλώδωνες, μαινάδες που έπαιρναν μέρος σε διονυσιακά και ορφικά όργια και τρόμαζαν τους άνδρες με στεφάνια που έφεραν πλεγμένα φίδια για να τους αποτρέψουν να τις πλησιάσουν.
Με τις Μαινάδες, λέει ο Τσαγκ, είχε σχέσεις η μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου και κάτω από αυτό το πρίσμα μέσα στον τάφο πρέπει να βρίσκεται η Ολυμπιάδα. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι λεπτομέρειες για τις σχέσεις της Ολυμπιάδας με τις Μαινάδες υπάρχουν στο «Βίος του Αλέξανδρου» του Πλούταρχου και ότι «στο Ερμιτάζ και στο Metropolitan υπάρχουν αντίστοιχα αγάλματα του 4ου αιώνα π.Χ. που αποδίδονται σε ιέρειες του Διονύσου και μοιάζουν με τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης. Μάλιστα, φορούν ακόμα και τις ίδιες πλατφόρμες».
Η εξήγηση που δίνει ο Τσαγκ είναι ότι οι Καρυάτιδες είχαν σκοπό να προστατεύσουν την Ολυμπιάδα ακόμα και μέσα στον τάφο.