Δεν χρειάζονται νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά πρέπει αμέσως να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν πάρει οι 28 χώρες μέλη της Ε.Ε. για την συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών, που έως τώρα «έχουν μείνει στα χαρτιά». Αυτό αποφάσισαν οι υπουργοί εσωτερικών και δικαιοσύνης στην έκτακτη συνοδό τους στις Βρυξέλλες, δύο μέρες μετά τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Βελγική πρωτεύουσα.
Ο επίτροπος μετανάστευσης και εσωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοίνωσε ότι θα συστηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβει τον συντονισμό των χωρών σε ζητήματα τρομοκρατίας και ανταλλαγής πληροφοριών.
Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η εθνική ασφάλεια είναι υποχρέωση των χωρών μελών αλλά η τρομοκρατία είναι μια υπόθεση που αφορά όλους τους Ευρωπαίους. Αναφερόμενος στην μη εφαρμογή των αποφάσεων, ο κ. Ανραμόπουλος έκανε λόγο για έλλειψη συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των διωκτικών και δικαστικών αρχών των 28 χωρών και υπενθύμισε την ειδική υπηρεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας της Europol που παραμένει αναξιοποίητη.
Στην κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των χωρών της ΕΕ να αγωνιστούν από κοινού κατά της τρομοκρατίας, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές αξίες και παράλληλα επισημαίνουν ότι η επίθεση στις Βρυξέλλες στρέφεται «κατά της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας μας».
Επισπεύδονται οι διαδικασίες για έλεγχο των επιβατών
Συγκεκριμένα, επισημαίνουν την ανάγκη να υιοθετηθεί η οδηγία για τη δημιουργία ενός αρχείου με τα προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών (PNR) εντός του Απριλίου και να εφαρμοστεί κατεπειγόντως.
Επιπλέον ζητούν την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε ό,τι αφορά τους συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, τον έλεγχο κατοχής οπλοπολυβόλων, την επέκταση του Συστήματος Ευρωπαϊκού Ποινικού Μητρώου (ECRIS) στους υπηκόους τρίτων χωρών, την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση της απάτης εγγράφων, την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών και την περαιτέρω συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Κόεν Γκενς υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των συστημάτων πληροφοριών, όπως π.χ. το σύστημα Σένγκεν και η βάση δεδομένων της Interpol. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ανταλλάσσονται πληροφορίες μεταξύ των δικαστικών αρχών των κρατών-μελών και των μυστικών υπηρεσιών.