Το σπανάκι μπορεί να είναι το νέο βοήθημα στο αδυνάτισμα, καθώς σύμφωνα με μία νέα μελέτη μπορεί να μειώσει κατά σχεδόν 95% τη λαχτάρα για γλυκά και να αυξήσει την απώλεια βάρους κατά 43%.
Τα οφέλη αυτά αποδίδονται στα θυλακοειδή – ένας είδος μεμβρανωδών σχηματισμών που βρίσκονται μέσα στους χλωροπλάστες των φυτών και φέρουν τις πρωτεΐνες που συμμετέχουν στη φωτοσύνθεση. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Appetite», διεξήχθη σε 38 υπέρβαρες γυναίκες, από τις οποίες οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund, στη Σουηδία, ζήτησαν να πίνουν κάθε πρωί ένα πράσινο ρόφημα. Στις μισές από αυτές το ρόφημα περιείχε εκχύλισμα θυλακοειδών από σπανάκι και στις άλλες μισές μία ανενεργό ουσία. Οι εθελόντριες δεν ήταν ενημερωμένες γι’ αυτή τη διαφορά, ενώ η μοναδική σύσταση που τους έκαναν οι ερευνητές ήταν να κάνουν μία ισορροπημένη διατροφή, που περιείχε τρία γεύματα την ημέρα.
Τρεις μήνες αργότερα, οι γυναίκες που έπιναν το ανενεργό ρόφημα είχαν χάσει κατά μέσον όρο 3,5 κιλά, ενώ όσες έπιναν το ρόφημα με τα θυλακοειδή είχαν χάσει σύμφωνα με τα Νέα 5 κιλά. Επιπλέον, η ομάδα των θυλακοειδών δήλωσε πως εύκολα προσαρμόστηκε στην κατανάλωση φαγητού μόνο τρεις φορές την ημέρα, διότι είχε εκμηδενιστεί σχεδόν η λαχτάρα τους για ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως τα γλυκά και τα εδέσματα των fast food. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Σάρλοτ Έρλανσον-Άλμπερτσον, καθηγήτρια Ιατρικής & Φυσιολογικής Χημείας στο Lund, εκτιμούν ότι τα θυλακοειδή επιβράδυναν σταδιακά την διαδικασία της πέψης, ενισχύοντας την παραγωγή στα έντερα των ορμονών του κορεσμού της πείνας.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ενός ροφήματος με θυλακοειδή πριν από το πρωινό γεύμα, μειώνει τη λαχτάρα για τσιμπολόγημα και παρέχει εντονότερο αίσθημα κορεσμού της πείνας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε η δρ Έρλανσον-Άλμπερτσον. Με άλλα λόγια, «το σπανάκι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και προάγει την υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την απώλεια βάρους».