Σημεία ζωής μέσω εφαρμογής του Facebook

Μια νέα εφαρμογή εγκαινίασε το Facebook, που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν κατά πόσον είναι ασφαλείς οι φίλοι τους στη διάρκεια φυσικών καταστροφών, όπως σεισμοί και τσουνάμι.

Το Safety Check, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη υπηρεσία, θα λειτουργεί και στην εκδοχή του κινητού και σε αυτήν του σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστού, καθώς και στις εφαρμογές για Android και iOS. Οταν κάποιος βρίσκεται εντός της ακτίνας μιας θεομηνίας, θα έχει τη δυνατότητα μέσω Facebook να πατήσει ένα κουμπί για να ενημερώσει τους φίλους του ότι είναι σώος και αβλαβής ή, απλώς, για να δηλώσει ότι δεν βρίσκεται κοντά στην πληγείσα περιοχή.

Λεπτομερή στοιχεία

Επιλέγοντας το μήνυμα «Είμαι ασφαλής» (I’m Safe) θα ενημερώνει τους φίλους του. «Εμείς θα καθορίζουμε την περιοχή στην οποία βρίσκεσαι, εξετάζοντας την πόλη την οποία έχεις δώσει ως τόπο διαμονής, την τελευταία περιοχή στην οποία βρέθηκες, καθώς και την πόλη από την οποία μπαίνεις στο Ιντερνετ», εξήγησαν τρία στελέχη του Facebook, οι Νάιμο Γκλέιτ, Σάρον Ζενγκ και Πίτερ Κοτλ, στο μπλογκ τους. Η εξήγηση ηχεί εξόχως ανησυχητική για όσους χρήστες φοβούνται ότι το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης τους παρακολουθεί κατά πόδας. Ακόμη και αυτά, όμως, που υπόσχονται ότι σέβονται την ανωνυμία και την ιδιωτικότητα των χρηστών, μάλλον είναι λιγότερο αθώα, όπως αποδεικνύεται. Ο ίδιος ο Εντουαρντ Σνόουντεν είχε άλλωστε προειδοποιήσει στη διάρκεια τηλεσυνέντευξης στο φεστιβάλ του περιοδικού Νew Yorker ότι όποιος θέλει να προστατεύσει την ιδιωτικότητά του, θα πρέπει να μείνει μακριά από ιντερνετικές υπηρεσίες όπως το Dropbox, το Facebook και η Google.

Ψίθυροι για τη Whisper

Σύμφωνα με πρόσφατο πρωτοσέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας Guardian, η Whisper, η εφαρμογή που υπόσχεται στους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης πλήρη ανωνυμία και υπόσχεται πως είναι το «ασφαλέστερο σημείο του Ιντερνετ», παρακολουθεί πού βρίσκονται οι χρήστες του, ακόμη και εκείνοι που ζήτησαν με έμφαση να μην παρακολουθούνται.

Η αποκαλυφθείσα πρακτική αναμένεται να θορυβήσει τους χρήστες του Whisper, οι οποίοι ενθαρρύνονται να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για την ιδιωτική και επαγγελματική τους ζωή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Whisper φέρεται να μοιράζεται πληροφορίες με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, ειδικά όσον αφορά πληροφορίες από «έξυπνα» κινητά, τα οποία χρησιμοποιούνται από στρατιωτικές βάσεις, ενώ έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής συμβατής με τους κινεζικούς νόμους περί λογοκρισίας.

Η αμερικανική εκδοχή της εφαρμογής, που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ποστάρουν σύντομα μηνύματα πάνω από φωτογραφίες ή άλλες εικόνες, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ εργαζομένων στον στρατό, καθώς το Whisper τούς ενθαρρύνει να κάνουν εξομολογήσεις, τις οποίες θα απέφευγαν να κάνουν για παράδειγμα στο Facebook ή το Twitter. Αυτήν τη στιγμή οι χρήστες του υπολογίζεται πως αναρτούν 2,6 εκατ. μηνύματα την ημέρα.

Μάλιστα, το Facebook λέγεται ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια αντίστοιχη εφαρμογή για ανώνυμες αναρτήσεις. Οταν ο Guardian επικοινώνησε με την εταιρεία την περασμένη εβδομάδα, το Whisper διακήρυξε ότι «δεν παρακολουθεί τους χρήστες του». Η εταιρεία έσπευσε μάλιστα να προσθέσει πως η υπόνοια ότι το κάνει χωρίς τη συναίνεσή τους, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των όρων λειτουργίας της και είναι «αναληθής και εσφαλμένη». Τη Δευτέρα όμως και αφότου ενημερώθηκε ότι η βρετανική εφημερίδα σκοπεύει να φιλοξενήσει το σχετικό ρεπορτάζ, το Whisper άλλαξε τους όρους λειτουργίας του: πλέον η εταιρεία επιτρέπεται να καθορίζει την ευρύτερη περιοχή των χρηστών της ακόμη και εκείνων που έχουν απενεργοποιήσει τη δυνατότητα εντοπισμού τους.

Tweets χρηστών που δεν ακολουθείτε

Είναι κοινό μυστικό ότι το Twitter πειραματίζεται, προσθέτοντας στo χρονολόγιό σας tweets χρηστών τους οποίους δεν ακολουθείτε. Τώρα η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για πείραμα, αλλά συνήθη πρακτική. Σε ανάρτηση στο blog του, ο Τρέβορ Ο’ Μπράιαν εξήγησε τη λογική της εταιρείας, η οποία διεύρυνε το χρονολόγιο με «τιτιβίσματα» από διαφημιστές.

«Στόχος είναι να σας βοηθήσουμε να ενημερωθείτε για όσα συμβαίνουν και εξετάσαμε τρόπους για να συμπεριλάβουμε αυτά τα tweets, τα οποία πιστεύουμε ότι θα βρείτε ενδιαφέροντα ή διασκεδαστικά, στο χρονολόγιό σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ηδη από τον Αύγουστο οι χρήστες του μέσου είχαν αρχίσει να παρατηρούν διάσπαρτα κάποια tweets από λογαριασμούς τους οποίους δεν ακολουθούσαν. Απλώς κάποια από αυτά είχαν επιλεγεί ως αγαπημένα από ανθρώπους τους οποίους ακολουθούσαν. Επρόκειτο για ένα αμφιλεγόμενο πείραμα, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα, η αναπαραγωγή tweets, μπορεί να γίνει χειροκίνητα μέσω retweeting ή χαρακτηρισμού τους ως αγαπημένων–favourites. «Από τις δοκιμές μας προέκυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν τα tweets από άγνωστους λογαριασμούς», κατέληξε ο Ο’ Μπράιαν.

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τροχαίο με εγκατάλειψη σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας με θύμα έναν οδηγό μηχανής.

Το φορτηγάκι έστριψε σε στενό, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες, χτύπησε διερχόμενη μηχανή και την έσυρε για αρκετά μέτρα.

Γαλλία: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της βίας σε βάρος των γυναικών – «Εκπαιδεύστε τους γιους σας»

Την έκκληση για κινητοποίηση υπέγραψαν περισσότερες από 400 οργανώσεις και προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων τραγουδίστριες και ηθοποιοί

Ramat Gan, Israel

Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα κατεστραμμένο κτίριο την επόμενη μέρα που χτυπήθηκε από...

Χρόνια κόπωση: Τι πραγματικά «μας λέει»

Με τι συνδέεται η χρόνια κόπωση.

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στις 8 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Πέφτει έως και 10 βαθμούς η θερμοκρασία

Χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ramat Gan, Israel

Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα κατεστραμμένο κτίριο την επόμενη μέρα που χτυπήθηκε από...