Ένα σημαντικό βήμα για τη θεραπεία του Πάρκισον

Σουηδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έκαναν ένα πολλά υποσχόμενο βήμα για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον…

…καθώς κατάφεραν με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, να αναστρέψουν στον εγκέφαλο πειραματόζωων (αρουραίων) βλάβες ανάλογες με αυτές που προκαλεί η νευροεκφυλιστική ασθένεια.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την πρώτη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο ασθενών με Πάρκινσον κάποια στιγμή στο μέλλον. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια αναπτυξιακής και αναγεννητικής νευροβιολογίας Μαλίν Παρμάρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Cell Stem Cell”, έκαναν λόγο για «τεράστια πρόοδο» προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης μίας αποτελεσματικής θεραπείας και δήλωσαν ότι έως το 2017 θα έχουν ξεκινήσει οι σχετικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Η νόσος Πάρκινσον προκαλείται από την απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) που παράγουν μία χημική ουσία – νευροδιαβιβαστή, τη ντοπαμίνη. Για την ασθένεια δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, παρά μόνο μετρίαση των συμπτωμάτων και επιβράδυνση της εξέλιξής της κυρίως μέσω φαρμάκων.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λουντ, σύμφωνα με το BBC, κατέστρεψαν στη μία μόνο πλευρά του εγκεφάλου των πειραματόζωων τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη. Στη συνέχεια, μετέτρεψαν ανθρώπινα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα σε τέτοιου είδους νευρώνες και τους εισήγαγαν στον εγκέφαλο των ζώων. Όπως διαπίστωσαν, η εγκεφαλική βλάβη σύντομα αποκαταστάθηκε, καθώς τα μεταμοσχευμένα κύτταρα παρήγαγαν κανονικά ντοπαμίνη.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές μεταμόσχευσης νευρώνων που προέρχονται από βλαστοκύτταρα. Η μόνη κάπως παρεμφερής περίπτωση ήταν προ ετών μία κλινική δοκιμή με εγκεφαλικό ιστό από έμβρυα που προέρχονταν από εκτρώσεις και ο οποίος εμφυτεύθηκε σε λίγους ασθενείς. Όμως, η δοκιμή διακόπηκε με ανάμικτα αποτελέσματα, ενώ αναμένεται να γίνει κάτι ανάλογο σε λίγους μήνες σε έναν μικρό αριθμό σουηδών και βρετανών ασθενών.

Όμως, η χρήση βλαστοκυττάρων θεωρείται προτιμότερη λύση, καθώς, μεταξύ άλλων, είναι ευκολότερο να αποκτήσει κανείς το μεγάλο αριθμό νευρώνων που χρειάζεται για τη μεταμόσχευση στον εγκέφαλο. Στο μέλλον, αυτά τα βλαστικά κύτταρα μπορεί -για ηθικούς λόγους- να μην λαμβάνονται από έμβρυα, αλλά από μετατροπή (αναπρογραμματισμό) σωματικών κυττάρων σε πολυδύναμα βλαστικά.

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Πέφτει έως και 10 βαθμούς η θερμοκρασία

Χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο

24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Ποιοι συμμετέχουν - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Open Mic στην Κυψέλη

Το πρότζεκτ του Open Mic οργανώνεται και παρουσιάζεται από την δημοσιογράφο, συγγραφέα και τραγουδίστρια Γεωργία Δρακάκη

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ | ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ CLUB | ΑΠΟ 30/11 ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ Σάββατο 30 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο Σταυρός του Νότου Club Η προπώληση ξεκινησε! Ο Λεωνίδας Μπαλάφας,...

Δήμος Αθηναίων: Το δεύτερο ετήσιο street party του Μουσείου Μαρία Κάλλας είναι γεγονός!

Callas Lives On: The Party! Σάββατο 30 Νοεμβρίου Δήμος Αθηναίων: Το δεύτερο ετήσιο street party του...

Χρυσό βραβείο για την Waterfresh AE στα Greek Hospitality Awards 2024

Χρυσό βραβείο για την Waterfresh AE στα Greek Hospitality Awards 2024 Βραβεύτηκε για την καινοτομία της...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Open Mic στην Κυψέλη

Το πρότζεκτ του Open Mic οργανώνεται και παρουσιάζεται από την δημοσιογράφο, συγγραφέα και τραγουδίστρια Γεωργία Δρακάκη