Στο νοσοκομείο Υγεία όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, απεβίωσε σήμερα το πρωί ο ζωγράφος Δήμος Σκουλάκης, σε ηλικία75 ετών.
Γεννημένος το 1939 στην Αθήνα, με καταγωγή από τα Χανιά, ο Δήμος Σκουλάκης μαθήτευσε δίπλα στους Φώτη Κόντογλου και Σπύρο Παπαλουκά και το 1957 πήγε στο Παρίσι απ’ όπου επέστρεψε σύντομα για να μαθητεύσει δίπλα στον Γιάννη Μόραλη. Σπούδασε, επίσης, σκηνογραφία και δούλεψε ως γελοιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά (ανάμεσά τους η «Δημοκρατική Αλλαγή» και ο «Ταχυδρόμος»).
Η έκδοση του γελοιογραφικού άλμπουμ «Ο Τρελός και οι Άλλοι» – που περιείχε 100 σκίτσα με στόχο την χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα – εκδόθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1969 και προκάλεσε αίσθηση. Η γελοιογραφία ακολούθησε τον Σκουλάκη και μετά την μεταπολίτευση σε ελληνικά αλλά και ξένα έντυπα.
Η ζωγραφική μπήκε ενεργά στη ζωή του το 1984, όταν εγκατέλειψε την γελοιογραφία. Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας υπήρξε χαρακτηριστικό των έργων του, στα οποία φαίνονται οι επιρροές του από τον Μόραλη και τον Παπαλουκά.
Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στα Μουσεία της πόλης των Αθηνών, Μπενάκη, Ίωνος Βορρέ, Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Τέλλογλου στη Θεσσαλονίκη, στις συλλογές των Τραπεζών Εμπορική και Γενική κ.α.
Έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις στην δεκαετία του 1980. Χαρακτηριστική είναι η αναδρομική έκθεση «Πρόσωπα στο φως» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγίας Παρασκευής το 1989, στην οποία παρουσίασε έργα από τη μέχρι τότε πορεία του.
Σημαντικές εκθέσεις του στη δεκαετία του 1990 αφορούσαν τον υπόγειο σιδηρόδρομο («Υπόγεια διαδρομή» στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, 1995 – «Underground Journey» στην γκαλερί Wigmore Fine Art στο Λονδίνο, 1997), ενώ το 2000 «Ο τζόγος και ο μύθος των μορφών» που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων ήταν μια έκθεση έργων εμπνευσμένων από αριστουργήματα μεγάλων Μουσείων.