Την ανάγκη να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη της βάρβαρης γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας, όπως ανέφερε, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο Σύνταγμα.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν με επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας, ενώ ακολούθησε κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Βαρυθυμιάδης, ο οποίος τον ευχαρίστησε θερμά για τη διαχρονική του στήριξη στην Ομοσπονδία αλλά και τη βούληση του να τιμά έμπρακτα τη μνήμη των θυμάτων αλλά και να συμβάλλει στη διάδοση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων του Πόντου. «Η 19η Μαΐου δεν είναι ημέρα πένθους πια. Είναι ημέρα αγώνα, ενότητας και διεκδίκησης» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΠΟΕ.
Παρών στις εκδηλώσεις μνήμης ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας καθώς και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος. «Μας ενώνουν κοινά πάθη, κοινά βάσανα, κοινός “εχθρός”», τόνισε για την Τουρκία, και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε δυναμικά να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης σε μία κίνηση με υψηλό συμβολισμό, οι εύζωνες με ποντιακή στολή στάθηκαν μπροστά το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενώ μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε ο χορός Σέρρα.
Γ. Πατούλης: « Είναι ιστορικό μας καθήκον να μην ξεχάσουμε»
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης αφού τόνισε πως η19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, αποτελεί μια ημέρα μνήμης, θλίψης και περισυλλογής, υπογράμμισε πως «είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».
«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας καθώς 353.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν από τον Κεμάλ Ατατούρκ και τους Νεότουρκους. Ο τουρκικός εθνικισμός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οδήγησε στη φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό και την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες στη Μικρά Ασία. Αυτά τα χώματα ποτίστηκαν με αίμα αθώων Ελλήνων» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Είναι ιστορικό καθήκον μας απέναντι στις εκατόμβες των νεκρών και τα εκατομμύρια των Ελλήνων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες: να μην ξεχάσουμε ποτέ τη βαρβαρότητα που συντελέστηκε εις βάρος τους. Ο Ελληνισμός του Πόντου για περισσότερα από 3.000 χρόνια έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στην περιοχή, διακρίθηκε διαχρονικά στα γράμματα, τις τέχνες, το εμπόριο, έχτισε πόλεις που αποτέλεσαν σημαντικά κέντρα της Ανατολής και ανέδειξε προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας.
Αποτελεί ελάχιστο χρέος μας, απέναντι σε όλα τα αθώα θύματα, να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά».