Το Μουσείο Αφής, δημιουργήθηκε το 1984, με σκοπό την παροχή της ισότιμης δυνατότητας στον τυφλό επισκέπτη ή άτομο με πρόβλημα όρασης, για επαφή με το μεγαλείο και τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω της αίσθησης της Αφής.
Βρίσκεται στην Καλλιθέα, στο ιστορικό κτήριο του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, δωρεά Εμπειρίκου την δεκαετία του 50 και είναι προσβάσιμο και σε άτομα με κινητικές, αλλά και λοιπές αναπηρίες. Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία, ενώ το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητά του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων.
Εκθέματα-Συλλογές
Τις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσές του κοσμούν εκθέματα (αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα) -πιστά αντίγραφα από τα πιο γνωστά και αντιπροσωπευτικά εκθέματα που υπάρχουν στα Μουσεία της χώρας μας, άλλα και του εξωτερικού, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Ακροπόλεως, Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και το Κυκλαδικό Μουσείο και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.
Εκτός από την αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα.
Επίσης στο Μουσείο Αφής φιλοξενούνται γλυπτά του αείμνηστου και τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης από το εργαστήρι Κεραμεικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.
Ένα Μουσείο για όλους
Το 2004 άνοιξε τις πόρτες του και στο ευρύτερο κοινό, προσφέροντας και στους βλέποντες έναν καινούργιο τρόπο προσέγγισης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και συνάμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν στον χώρο της αναπηρίας και δη της τυφλότητας.
Έκτοτε, δέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, όλων των ηλικιών, με προβλήματα όρασης και μη, που επιθυμούν να γνωρίσουν την προσφορά του.
Μέσω της μοναδικής δυνατότητας απτικής επαφής με τα εκθέματα, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού, ο επισκέπτης συλλαμβάνει το βάθος και την ουσία της τέχνης και του πολιτισμού, “αγγίζει” και έρχεται σε ουσιαστική επαφή με την ιστορία και κατανοεί τη σπουδαιότητα ύπαρξης ενός τέτοιου Μουσείου, ως πύλη πολιτισμού και ιστορίας, αλλά και κοινωνικής συνοχής και συμπερίληψης.
Aπόλυτα προσβάσιμο πληροφοριακό υλικό: Όλα τα εκθέματα είναι πλαισιωμένα με πινακίδες περιγραφής αυτών, στη γραφή βλεπόντων, σε μεγεθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες, αλλά και στην ανάγλυφη γραφή Braille, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στη σχετική πληροφορία. Για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί και αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά – αγγλικά και έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Braille.
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Έτσι, λειτουργεί καθημερινά και πραγματοποιεί σε προγραμματισμένη βάση ειδικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα, διαδραστικού-βιωματικού χαρακτήρα για παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων από όλη την Ελλάδα (κυρίως πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης-φυσικά και από τον χώρο της ειδικής αγωγής), με ειδικά διαμορφωμένη δομή ανά περίπτωση. Επίσης, αποτελεί εκπαιδευτικό προορισμό για ομάδες φοιτητών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίως παιδαγωγικής κατεύθυνσης, καθώς και από τον χώρο υγείας και ψυχικής υγείας.
Διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Προσαρμοζόμενο πάντα στις απαιτήσεις των καιρών, με αφορμή τα ιδιαίτερα δεδομένα λόγω της πανδημίας, το Μουσείο Αφής εγκαινίασε το 2021 το Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμά του, προκειμένου να αντισταθμίσει τις δυσκολίες από την μη δυνατότητα υλοποίησης των προγραμμάτων στη δια ζώσης μορφή τους. Έτσι, σε συνεργασία με σχολεία σε όλη την Ελλάδα, εφαρμόζει εξ αποστάσεως με τη βοήθεια της τεχνολογίας το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, δίνοντας την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά-μαθητές, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων περιοχών, να γνωρίσουν το Μουσείο Αφής και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την αναπηρία της τυφλότητας. Μάλιστα, διαθέτει τη μοναδική Μουσειοσκευή, με πλούσιο και ειδικά επιλεγμένο ενημερωτικό-εποπτικό υλικό, αναπτυχθείσα στο πλαίσιο υλοποίησης ειδικού προγράμματος με την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως μοναδικό εκπαιδευτικό εργαλείο.
Επιμορφωτικά Σεμινάρια
Αντίστοιχα, εγκαινίασε την εφαρμογή διαδικτυακών σεμιναρίων υποδοχής και διαχείρισης ομάδων τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης σε χώρους πολιτισμού, τα οποία απευθύνονται σε επαγγελματίες του μουσειακού χώρου, εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και σε όλους όσους ασχολούνται με πολιτιστικά αγαθά και επιθυμούν να τα επικοινωνήσουν σε επισκέπτες με ολική ή μερική απώλεια όρασης.
Συνεργασία με λοιπά μουσεία και πολιτιστικές δομές για διασφάλιση προσβασιμότητας ατόμων με προβλήματα όρασης
Παράλληλα, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν και άλλοι φορείς ως προς την ισότιμη πρόσβαση μη βλεπόντων σε πολιτιστικούς χώρους, το Μουσείο Αφής αναπτύσσει συνεργασία με τα περισσότερα Μουσεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και άλλες πολιτιστικές δομές της χώρας και λειτουργεί συμβουλευτικά για την δημιουργία απτικών διαδρομών, ενώ παράγονται και ενημερωτικά έντυπα στη γραφή Βraille από το Ειδικό Εκτυπωτικό Τμήμα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. Μέσα δε από την ανάπτυξη ευρύτερων συνεργασιών και συμμετοχή σε πανελλαδικά και διεθνή συνέδρια, επικοινωνεί με κάθε δυνατό τρόπο την μοναδική του παρουσία και προσφορά.
Διεύθυνση:
Δοϊράνης 198, Καλλιθέα, 176 73
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Τηλ.: +30 210941 5222
Fax: +30210941 5271
e-mail: [email protected]
website: www.tactualmuseum.gr
Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 14:30.
Σάββατο και Κυριακή: Μετά από συνεννόηση.
Είσοδος: 3 ευρώ
ΑΜΕΑ και οι συνοδοί τους δωρεάν
Προσβασιμότητα:
Η πρόσβαση στο Μουσείο για άτομα με κινητικά προβλήματα, γίνεται από ειδική ράμπα στην είσοδο του κτηρίου.
Η πρόσβαση στους ορόφους γίνεται με ανελκυστήρα Κλίμακας.