Την ομόφωνη έγκριση του ΚΑΣ πήρε η προμελέτη για την αντικεραυνική προστασία της Ακρόπολης που προβλέπει την τοποθέτηση ενός νέου συστήματος τηλεσκοπικών ιστών για την προστασία των μνημείων και την επέκταση του συστήματος γείωσης.
Το νέο σύστημα έρχεται να συμπληρώσει τα τέσσερα αλεξικέραυνα ιονισμού που υπάρχουν σήμερα στον Ιερό Βράχο, μετά το κεραυνικό πλήγμα που σημειώθηκε το 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προμελέτη προβλέπει την τοποθέτηση τεσσάρων τηλεσκοπικών ιστών 16 μέτρων περιμετρικά των Προπυλαίων και ενός σταθερού 2 μ. δίπλα στο υφιστάμενο αλεξικέραυνο.
Επίσης, ένας ιστός ύψους 24 μ. θα τοποθετηθεί σε απόσταση 2 μ. ανατολικά του Ερεχθείου, τέσσερις τηλεσκοπικοί ιστοί ύψους 20 μ. και δύο ύψους 16 μ. περιμετρικά του Παρθενώνα. Στο Ηρώδειο θα μπουν ακίδες ανά 5 μ. γύρω από τη σκηνή και στο παλαιό μουσείο της Ακρόπολης θα κατασκευαστεί σύστημα βρόχων.
Στην οριστική μελέτη που θα τεθεί υπ’ όψιν του ΚΑΣ θα προβλέπεται και το σύστημα προστασίας των φυλακίων του αρχαιολογικού χώρου. Η μελέτη προτείνει επίσης, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, το κοινό να κατευθύνεται στο παλαιό μουσείο αντί των Προπυλαίων και το μνημείο να κλείνει.
Διπλάρειος Σχολή
Το πράσινο φως του KAΣ έλαβε επίσης η μελέτη για την αποκατάσταση της Διπλαρείου Σχολής στην πλατεία Θεάτρου της Αθήνας, η οποία θα μετατραπεί σε τρία αυτοτελή ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 100 κλινών έκαστο.
Η ανατολική όψη του διατηρητέου κτιρίου που «βλέπει» στην πλατεία δεν θα αλλοιωθεί, όπως προκύπτει από τη μελέτη, ενώ το κτίριο θα βαφτεί σε αποχρώσεις που προσομοιάζουν με τις υφιστάμενες και θα κατασκευαστεί αναβατόριο για άτομα με αναπηρίες. Οταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή που διενεργείται στην πλατεία και έχει φέρει στο φως ρωμαϊκά κατάλοιπα ενός μεγάλου οικοδομήματος, θα συνταχθεί μελέτη ανάδειξής τους.
Πηγή: Νικόλας Ζώης / http://Www.kathimerini.gr