Πάει «περίπατο» το άνοιγμα της Βασιλίσσης Όλγας που ζητούσε ο Χάρης Δούκας

Με την κόντρα ανάμεσα στον απερχόμενο Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τον νικητή των δημοτικών εκλογών Χάρη Δούκα να μαίνεται για το άνοιγμα του πεζόδρομου της Βασιλίσσης Όλγας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βάζει «ταφόπλακα» στο πάγωμα των έργων πεζοδρόμησης και στα σ΄χεδια του εκλεγμένου δημάρχου να παραδοθεί προς χρήση στους οδηγούς των ΙΧ.

Είχε προηγηθεί η πρώτη σύγκρουση μεταξύ των Μπακογιάννη και Δούκα, με τον τελευταίονα ζητά να σταματήσουν τα έργα μέχρι να αναλάβει καθήκοντα, ο δε Μπακογιάννης να υπεραμύνεται των επιλογών του λέγοντας ότι το έργο δεν μπορεί να σταματήσει στη μέση.

Την έκλεισε οριστικά την Βασ.Ολγας η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη !

Το πρωϊ με συνέντευξή της ΣΚΑΪ 100.3 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ξεκαθάρισε πως το έργο είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο έχει δρομολογήσει ήδη από το 2000, σημειώνοντας πως από τις πρώτες εργασίες έχει βρεθεί κάτω από το οδόστρωμα που ξηλώνεται, ρωμαϊκή έπαυλη.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα επί της Λεωφ. Βασ. Όλγας είναι σωζόμενα, ρωμαϊκά, απλώνονται σε μεγάλο πλάτος και πρέπει να αναδειχθούν σε μία πόλη σαν την Αθήνα που στην πραγματικότητα είναι αναπεπταμένος αρχαιολογικός χώρος με εξαιρετικά σημαντικά μνημεία. Αυτό τόνισε – μεταξύ άλλων – η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε για την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας, την άποψη του εκλεγμένου νέου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, να σταματήσουν τα έργα επί της συγκεκριμένης λεωφόρου και τον λόγο που έχουν το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος επί του ζητήματος.

«Προτού γίνονται εξαγγελίες» περί παύσης των έργων «πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν η ιστορία και τα πραγματικά δεδομένα», υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας ότι το έργο αφορά στην κατασκευή ενός πεζοδρόμου κάθετου, ήπιας κυκλοφορίας, και από τη στιγμή που υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, θα αναδειχθούν κι αυτά.

Ορισμένα από τα ευρήματα επί της Λεωφ. Αμαλίας είναι μία εντυπωσιακών διαστάσεων ρωμαϊκή βίλα. Αυτά, «δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Τα έργα έχουν εγκριθεί από το ΥΠΠΟ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Δήμο Αθηναίων, και όλα τα όργανα που έπρεπε να εγκριθούν. Η μελέτη του αρχιτέκτονα Προβελέγγιου ήταν πάρα πολύ καλή και γι’ αυτό προχώρησε. Το έργο έχει δημοπρατηθεί, έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος», σημείωσε η κα. Μενδώνη.

Όπως υπενθύμισε, τον λόγο σε τέτοια ζητήματα έχουν το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Κυρίως το υπουργείο Πολιτισμού διότι βρισκόμαστε σε έναν μείζονα αρχαιολογικό χώρο». Η δε, «πεζοδρόμηση της Βασ. Όλγας δεν είναι κάτι που ξεκίνησε επί δημαρχίας Μπακογιάννη. Πρόκειται για παλιό σχέδιο που είχε εγκριθεί από το ΥΠΠΟ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ήδη από το 2000, διότι συμπεριλαμβανόταν στα βασικά έργα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων».

Ωστόσο, «για διάφορους λόγους το κομμάτι της Βασ. Όλγας δεν πεζοδρομήθηκε όπως έγινε με τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Απ. Παύλου. Ήταν έργο που προετοίμαζαν όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ώστε να ενωθεί το Καλλιμάρμαρο Στάδιο με τον Κεραμεικό για να κάνουμε έναν μεγάλο αρχαιολογικό περίπατο».

Ο λόγος που το τμήμα της Βασ. Όλγας δεν πεζοδρομήθηκε είναι διότι ο αρχαιολογικός ορίζοντας είναι πάρα πολύ ψηλά. Δηλαδή αφαιρώντας τον ασφαλτοτάπητα πέφτεις απευθείας σε μνημεία. Αυτό θα σήμαινε εκτεταμένες ανασκαφές προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο του πεζοδρόμου και δεν υπήρχε τότε το χρονικό περιθώριο να ολοκληρωθεί μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η επίστεψη των τοίχων του οικοδομήματος

 

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

Στο φως συγκρότημα του 2ου π.Χ. ψηφιδωτά δάπεδα, γλυπτά
​Στο πλαίσιο του Έργου «Ανάπλαση-Διαμόρφωση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας στην Αθήνα», διενεργούνται σωστικές ανασκαφές οι οποίες έφεραν στο φως συγκρότημα πιθανότατα του 2ου π.Χ. αιώνα με περίστυλη αυλή και πολλά δωμάτια, των οποίων τα δάπεδα καλύπτονται με ψηφιδωτή διακόσμηση και κινητά ευρήματα όπως επιγραφές γλυπτά, και βωμίσκο του Απόλλωνα.

Συγκεκριμένα, στα βόρεια του Ολυμπιείου, στην περιοχή όπου είχαν ερευνηθεί από τον Στέφανο Κουμανούδη, (1888-9) τμήματα οικοδομήματος των αυτοκρατορικών χρόνων, αποκαλύφθηκε τώρα το νότιο τμήμα του ίδιου οικοδομήματος. Η επίστεψη των τοίχων αποκαλύφθηκε αμέσως κάτω από το πλακόστρωτο των πεζοδρομίων και του ασφαλτοτάπητα, ενώ οι τοίχοι όλων των χώρων επεκτείνονται σε περιοχές, όπου δεν είναι εφικτή η συνέχιση της έρευνας. Αν και δεν έχει αποκαλυφθεί παρά μόνο ένα τμήμα του, είναι σαφές ότι πρόκειται για συγκρότημα με περίστυλη αυλή και πολλά δωμάτια, σε ορισμένα εκ των οποίων τα δάπεδα καλύπτονται με ψηφιδωτή διακόσμηση με γεωμετρικά μοτίβα. Τα κινητά ευρήματα επιβεβαιώνουν τη χρονολόγηση του οικοδομήματος στον 2ο αιώνα μ.Χ., περίοδο κατά την οποία ο αυτοκράτορας Αδριανός μερίμνησε για την επέκταση της πόλης προς τα Ανατολικά.

Το οικοδόμημα γνώρισε και δεύτερη οικοδομική φάση, κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Στα κινητά ευρήματα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 21 επιγραφές και γλυπτά (Αθηνάς, Αφροδίτης, Διονύσου Πανός, Σατύρου και χορευτριών), καθώς και βωμίσκος των μέσων του 1ου αι. μ.Χ. αφιερωμένος στον Απόλλωνα .

Κατά τη ίδια έρευνα εντοπίστηκαν στον χώρο, νότια του Ζαππείου Μεγάρου, τμήματα οικοδομήματος, τα οποία πιθανώς συνδέονται με το μεγάλο ρωμαϊκό λουτρό που είχε επίσης μερικώς ερευνηθεί το 1873- 4 και το οποίο, σύμφωνα με τον Ιωάννη Τραυλό, ίσως είναι αυτό που έχει περιγράψει ο Λουκιανός, στο έργο του Ιππίας (4.4).

 

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αθήνα: η απόλυτη πόλη του κρασιού

Οι Financial Times γράφουν για τα δημοφιλή wine bars της Αθήνας

Γυναικοκτονία στους Αμπελόκηπους. Το πτώμα κρυμμένο στο πατάρι

39χρονος τηλεφώνησε στην αστυνομία και ισχυρίστηκε ότι σκότωσε την γυναίκα του

Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία. Η Ευρώπη φοβάται!

Βαθαίνει το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα. Αναπόφευκτες οι συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρώπη.

SANTA CLAUS KINGDOΜ | Ζήστε τη Μαγεία των Χριστουγέννων εκεί που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα | Έως 3 Ιανουαρίου στο M.E.C.

SANTA CLAUS KINGDOΜ Το πιο Παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας ταξιδεύει στον κόσμο παρέα με...

Σταμάτης Κραουνάκης «Τ’ Αηδόνια Του Χειμώνα» || στο Θέατρο Άλσος από τις 22 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 20.30.

Σταμάτης Κραουνάκης «Τ’ Αηδόνια Του Χειμώνα» στο Θέατρο Άλσος από τις 22 Δεκεμβρίου και κάθε...

Aνοίγει και πάλι τις πύλες της η Παναγία των Παρισίων

Ακόμα όρθια η Notre-Dame 900 χρόνια μετά !

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ