Η ομάδα επικοινωνίας της Αστρονομίας του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου του ΙΑΑΔΕΤ – EAA οργανώνει και σας καλεί και φέτος σε ειδικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στην περίοδο των Χριστουγέννων, παράλληλα με τις τακτικές βραδινές επισκέψεις κοινού που πραγματοποιούνται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Για το υπόλοιπο του Δεκεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθούν πέντε ακόμη τακτικές βραδιές κοινού, στις 15, 16, 20, 20 & 23 Δεκεμβρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσκεψη στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής στο λόφο των Νυμφών και παρατήρηση από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στο λόφο της Πνύκας. Οι βραδιές ξεκινούν στις 19:00 για το ελληνόφωνο και στις 20:00 για το αγγλόφωνο κοινό.
Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα παρουσιάζει φέτος θεματικές ομιλίες για τον «αστέρα των Χριστουγέννων» και τον πλανήτη Δία ο οποίος προεξάρχει στον χειμερινό ουρανό, παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο, δράσεις για παιδιά που περιλαμβάνουν εκτοξεύσεις νεροπυραύλων και ηλιακή παρατήρηση, καθώς και μια μουσική παράσταση με χριστουγεννιάτικες μελωδίες απ’ όλο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:
«Ένας πλανήτης, μια γιορτή»
19 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 20:00
Το φωνητικό σύνολο «En-Chor» συναντά τον υπέροχο και πολύχρωμο κόσμο της μουσικής μέσα από γνωστά γιορτινά -και όχι μόνο – τραγούδια.
Ένα μουσικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικες μελωδίες από όλο τον κόσμο, αλλά και αγαπημένα – σύγχρονα και μη – ελληνικά τραγούδια, διασκευασμένα από τον μαέστρο του «En-Chor» Σάββα Ρακιντζάκη.
Συμμετέχουν αλφαβητικά:
Βαλσαμία Αθανασιά / Κωσταντής Δεσπότης / Σοφία Κουνέλα / Κάσση Λάζαρη / Στεφανία Μοροζίνη / Βαγγέλης Νικολιδάκης / Βλαδίμηρος Σιαμέτης / Γιούλη Φιλιππίδου.
Καλλιτεχνική επιμέλεια – Οργάνωση: Καλή Βανδώρου.
Ακολουθεί παρατήρηση του ουρανού από το τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
«Το αστέρι των Χριστουγέννων: Η αστρονομική ερμηνεία»
Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00
Ομιλήτρια: Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, Αστροφυσικός
Μια παρουσίαση στην οποία θα προσεγγίσουμε την αστρονομική ερμηνεία του «αστέρα των Χριστουγέννων». Ποιο ουράνιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρήθηκε την εποχή της γέννησης του Ιησού που εντυπωσίασε τους παρατηρητές του ουρανού;
Θα μπορούσε να ήταν διάττοντας αστέρας, κομήτης, υπερκαινοφανής ή κάποιος πλανήτης στον ουρανό; Θα εξετάσουμε τις πιθανές ερμηνείες, με αναφορές σε ενδιαφέροντα θέματα Παρατηρησιακής Αστρονομίας.
Ακολουθεί παρατήρηση του ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Γενική είσοδος: 5 ευρώ
«Δίας, σχεδόν Ήλιος»
Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00
Ομιλητής: Δημήτριος Τσιμπίδας, Αστρονόμος- Φυσικός Διαστήματος.
“Πόσο μακριά είναι ο Δίας; Τι είναι η κόκκινη κηλίδα; Μπορούμε να προσεδαφιστούμε στην επιφάνειά του; Πόσα φεγγάρια έχουμε ανακαλύψει; Πόσα περιμένουμε να μάθουμε από τη Διαστημική Αποστολή JUICE;”
Ελάτε να παρατηρήσουμε το Δία με το τηλεσκόπιο Δωρίδη και να μοιραστούμε την εμπειρία της παρακολούθησης της εκτόξευση της Διαστημικής Aποστολής JUICE από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων.
Γενική είσοδος: 5 ευρώ
«Ήλιος, το κοντινό μας άστρο – Αποστολές στο Διάστημα»
27 & 28 Δεκεμβρίου, ώρες 10:00 & 12:00
Μια δράση για παιδιά 8-11 ετών στην οποία θα μιλήσουμε για τον Ήλιο και το πλανητικό μας σύστημα και τις αποστολές που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτό. Με ηλιακό τηλεσκόπιο θα παρατηρήσουμε τον Ήλιο (καιρού επιτρέποντος) και θα εκτοξεύσουμε νεροπυραύλους. Την δράση υλοποιούν οι Αναστασία Τσιλιμιδού και Βασίλης Σπυράκος, MSc Αστροφυσικής, από την ομάδα διάχυσης της Αστρονομίας του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου.
Είσοδος: 10 ευρώ
** Εισιτήρια για όλες τις δράσεις διατίθενται ηλεκτρονικά και μπορείτε να προμηθευτείτε από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://tickets.astro.noa.gr/