Μεγάλος δήμος της Αθήνας απομακρύνει από τους δρόμους του τα αυτοκίνητα που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο.
Μείζον πρόβλημα συνεχίζουν να αποτελούν τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους της πρωτεύουσας, τα οποία εμποδίζουν την απελευθέρωση θέσεων στάθμευσης την ίδια ώρα που επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Πρόκειται για αυτοκίνητα που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, είτε διότι αντιμετωπίζουν κοστοβόρες ή και μη επιδιορθώσιμες βλάβες, είτε επειδή οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει μόνιμα τις πινακίδες κυκλοφορίας εξαιτίας της αδυναμίας τους να επωμιστούν το οικονομικό βάρος των τελών κυκλοφορίας, της ασφαλιστικής κάλυψης, κ.ο.κ.
Δεδομένης της απορριμματικής και ρυπαντικής επίδρασης των Οχημάτων Τέλος Κύκλους Ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ) και των προβλημάτων που προκαλούν στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης, οι Δήμοι της Αθήνας προσπαθούν να τα περισυλλέξουν και να τα απομακρύνουν από τους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους.
Σημαντικές προσπάθειες καταβάλλει και ο Δήμος Ηρακλείου που τους τελευταίους μήνες έχει να επιδείξει σημαντικό έργο.
Όπως βλέπουμε σε ανάρτηση του Δημάρχου Ηρακλείου, Νίκου Μπάμπαλου, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου απομακρύνθηκαν εγκαταλελειμμένα οχήματα από τις οδούς Σόλωνος 11-13, Ελ. Βενιζελου 35 και Ακροπόλεως 14, ενώ το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου είχε προηγηθεί η απομάκρυνση οχημάτων από οδούς Περικλέους 14, Ομήρου 28 και Μαραθώνος 9.
Αντίστοιχες ενέργειες είχαν γίνει και στο τέλος του περασμένου έτους, με τον Δήμο Ηρακλείου να επιδίδεται στη μάχη της απελευθέρωσης θέσεων στάθμευσης και στην αποκατάσταση των προβλημάτων που συνδέονται με τα εγκαταλελειμμένα οχήματα.
Ποια αυτοκίνητα θεωρούνται εγκαταλελειμμένα;
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένα αυτοκίνητο θεωρείται εγκαταλελειμμένο όταν βρίσκεται σταθμευμένο σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες
Επιπροσθέτως, όταν βρίσκεται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες, και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Αρχής. Εγκαταλελειμμένο τέλος θεωρείται και το όχημα που βρίσκεται σε κάποιον ιδιωτικό χώρο, χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του χώρου.
Εγκαταλελειμμένα επίσης θεωρείται όποιο όχημα αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για την δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της καταστάσεως που βρίσκεται δεν δύναται να ανταποκριθεί στον σκοπό για τον οποίο προορίζεται.
Σε περίπτωση που ισχύει κάτι από τα παραπάνω, τότε ο δημότης πρέπει νααπευθυνθεί στο Δήμο, οι υπεύθυνοι του οποίου θα εντοπίσουν το εγκαταλελειμμένο όχημα και θα επικολλήσουν σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο, το οποίο θα το χαρακτηρίζει ως εγκαταλελειμμένο.
Εάν τώρα, μέσα σε 45 ημέρες από την επικόλληση του αυτοκόλλητου, το όχημα δεν απομακρυνθεί, τότε αυτό περιέρχεται στην κατοχή του Δήμου. Στη συνέχεια ο Δήμος παραδίδει το όχημα σε κάποιο Επίσημο Κέντρο Απόσυρσης Οχημάτων, όπου το όχημα παραμένει στην κατοχή του Κέντρου για 10 ημερολογιακές ημέρες. Εφόσον στη διάρκεια του διαστήματος αυτού το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν, αφού προηγουμένως καταβληθεί η δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσής του.Αν το αυτοκίνητο δεν αναζητηθεί, τότε πηγαίνει προς ανακύκλωση.
Υλικά όπως μπαταρίες, ελαστικά, ορυκτέλαια, πλαστικά, καύσιμα, μέταλλα κ.ά. αποσυναρμολογούνται από τα οχήματα και στη συνέχεια διαχωρίζονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν. Με τον τρόπο αυτό, κανένα υλικό δεν πάει χαμένο, καθώς σχεδόν το σύνολο των υλικών ανακυκλώνεται.
Πηγή: carandmotor.gr