Πλησιάζοντας στην 27η Ιανουαρίου, στην επέτειο της συμπλήρωσης 70 ετών από την απελευθέρωση των κρατουμένων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς από Σοβιετικούς το 1945, φωτογράφοι του Reuters συνεργάστηκαν για να απαθανατίσουν πορτραίτα των επιζώντων.
Όσοι ξέφυγαν από την κόλαση του Άουσβιτς και ζουν ακόμη, είναι εδώ για να θυμίζουν με τις ιστορίες τους τις μαρτυρικές στιγμές που υπέστησαν και για να εξασφαλίσουν ότι ό,τι συνέβη κατά το Ολοκαύτωμα δε θα ξεχαστεί ποτέ.
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, που βρισκόταν στην κατακτημένη από τους Ναζί Πολωνία, υπολογίζεται ότι σκότωσε 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Εβραίοι. Από τους 200.000 που απελευθερώθηκαν το 1945, περίπου 300 ζουν σήμερα.
Οι φωτογραφίες εμφανίζουν τον πόνο και τη δυστυχία που προκαλεί ο πόλεμος και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ναζιστικές, ακροδεξιές, ρατσιστικές και απάνθρωπες πρακτικές.
*Αν ενδιαφέρεστε να εντρυφήσετε περισσότερο στο γεγονός, η ταινία “Η λίστα του Σίντλερ” είναι ένα αριστούργημα εποχής που παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο την τότε κατάσταση.
Η Elzbieta Sobczynska, 80 ετών, μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς με τη μητέρα της και τον αδερφό της όταν ήταν 10 ετών.
Ο Lajos Erdelyi, 87 ετών, κρατά το σχέδιο ενός φίλου που βρισκόταν μαζί του στο Άουσβιτς.
Η Halina Brzozowska, 82 ετών,απήχθη από την οικογένεια της μαζί με την 6χρονη αδερφή της. Κρατά μια φωτογραφία της που χρονολογείται στη διάρκεια του πολέμου.
Η Janina Reklajtis, 80 ετών, ήταν 12 ετών όταν με τη μητέρα της μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς.
Η Erzsebet Brodt, 89 ετών, κρατά μια φωτογραφία της οικογένειας της, η οποία σκοτώθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Η Danuta Bogdaniuk-Bogucka, 80 ετών, ήταν 10 ετών όταν μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς και χρησιμοποιήθηκε για πειράματα.
Η Eva Fahidi, 90 ετών, κρατά μια φωτογραφία της οικογένειας της, που σκοτώθηκε στο Άουσβιτς.
Η Maria Stroinska, 82 ετών, κρατά μια οικογενειακή φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν τον πόλεμο.
Πηγή: boredpanda.com
Επιμέλεια: Δημήτρης Πόπορης