Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιθυμεί να αντικαταστήσει την τρόικα που ελέγχει τις δαπάνες και τις μεταρρυθμίσεις στις υπερχρεωμένες χώρες, αναφέρει ο γερμανικός τύπος.
Αυτή είναι η αρχή του τέλους ενός από τα πιο αμφιλεγόμενα σύμβολα λιτότητας στην Ευρώπη: η τρόικα, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αρμόδια για τον καθορισμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις χώρες της κρίσης, πιθανότατα σύντομα να ανήκει στην ιστορία. Αυτό ακριβώς δήλωσε χθες ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Πρόκειται για μια κατευναστική αντίδραση μπροστά στις θυελλώδεις σχέσεις που διατηρεί η Αθήνα με τους Ευρωπαίους εταίρούς της μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα, εκτιμά το γερμανικό μέσο ενημέρωσης . “Κατ ‘αρχάς, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι Έλληνες έκαναν μεγάλη φασαρία. Φθάνοντας το Σαββατοκύριακο, τα σήματα από την Αθήνα γινόντουσαν ολοένα και πιο χαλαρά. Τώρα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμβιβασμό. Ακόμη και το Βερολίνο μπήκε στο παιχνίδι”. Με λίγα λόγια “η Ελλάδα έχει γίνει υπόθεση των ηγετών”, γράφει με μεγάλους τίτλους η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Έτσι, η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές του Βερολίνου κάνουν λόγο για την καθιέρωση απλών οικονομικών στόχων για τη χώρα.
“Πρέπει να ξεχάσουμε την Τρόικα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα”
Είναι ο τίτλος μιας ακόμη γερμανικής εφημερίδας, της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η συντηρητική αυτή εφημερίδα αναγνωρίζει στον Έλληνα Πρωθυπουργό μια πολιτική δεξιότητα: “Έκανε μια άριστη επιλογή αμφισβητώντας την τρόικα. Προφανώς ο Γιούνκερ είχε επίσης εξετάσει την κατάργηση αυτού του θεσμού”. Κάτι που δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι “οι Έλληνες αισθάνονται ταπεινωμένοι”, εκτιμά η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αλλά κυρίως στο σχόλιο ενός δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε καμία θέση στην τρόικα.