Σε ηλικία 92 ετών πέθανε ο Τούρκος συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ

Ο Τούρκος συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, ο Κεμάλ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από τις 14 Ιανουαρίου.

Γεννημένος το 1923, τη χρονιά που η Τουρκία έγινε εθνικό κράτος, ο Κεμάλ μεγάλωσε μαζί με τη νέα κοινωνία που οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι γονείς του ήταν Κούρδοι εγκατεστημένοι σ’ ένα χωριό κοντά στα Άδανα.

Εκεί έζησε τα πρώτα χρόνια μέσα σε διττή πολιτισμική παράδοση: κουρδική στο σπίτι, τουρκική στο χωριό. Μαθητής ακόμα σκάρωνε διηγήσεις και τραγούδια για τα παιδιά του χωριού και παραλίγο να γίνει επαγγελματίας τραγουδιστής, απ’ αυτούς που γυρνούσαν τα χωριά της Ανατολής απαγγέλλοντας ποιήματα και ιστορίες. Τελικά τον κέρδισε η λογοτεχνία, όπου διαμόρφωσε μια νέα γραφή στον πεζό λόγο.

pethane-o-tourkos-suggrafeas-giasar-kemal

Συγγραφέας στρατευμένος στην Αριστερά, ανδρώθηκε μέσα από τους αγώνες για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και πάντοτε τάχθηκε στο πλευρό των αδυνάτων, γι’ αυτό δεν έπαψε να καταδιώκεται. Κουρδικής καταγωγής, διεκδικούσε την κουρδική του ταυτότητα και βρέθηκε στο πλευρό των Κούρδων στον αγώνα τους για ίσα δικαιώματα.

Επίσης, υπήρξε συγγραφέας με διεθνή αναγνώριση (ένα Νομπέλ Λογοτεχνίας για την Τουρκία που δεν δόθηκε ποτέ) του οποίου τα βιβλία μεταφράστηκαν στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και απέκτησαν το δικό τους κοινό, πολύ πέρα από τα σύνορα. Τα περισσότερα βιβλία του κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις «Θεμέλιο», αλλά και από τους εκδοτικούς οίκους «Κέδρος» και «Άγρα».

πηγή: Ναυτεμπορική

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τραπεζαρία: Τέλος εποχής

Έχεις, δεν έχεις τραπεζαρία στο σπίτι σου, αυτό το κείμενο σε αφορά.

Τι αποκαλύπτει για εσένα η διακόσμηση του σαλονιού σου;

Αν αγαπάς τις εντάσεις, είσαι δημιουργικός...

Διακόσμηση Σαλονιού: Οι καναπέδες που πρέπει να αποφύγεις σύμφωνα με τους designers – Δεν αντέχουν στον χρόνο!

Επειδή αποτελεί επένδυση και όχι κάτι που αλλάζουμε κάθε λίγο και λιγάκι, αξίζει να τον επιλέξεις με βάση τη διαχρονικότητα και όχι τη μόδα

Η φωνή των γυναικών στην Αθήνα

Χάρης Δούκας: «Δίνουμε βήμα στη φωνή των γυναικών»

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Το πρώτο 100% «πράσινο» αεροδρόμιο στην Ευρώπη

Ενεργειακά αυτόνομος εντός του 2025 Τον τίτλο του πρώτου πλήρως «πράσινου» αεροδρόμιου στην Ευρώπη...

Αθήνα, Νέα Εποχή Τουριστικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Αυτόνομος τουριστικός προορισμός η πρωτεύουσα Η Αθήνα επανακάμπτει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη, αφήνοντας πίσω...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθήνα, Νέα Εποχή Τουριστικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Αυτόνομος τουριστικός προορισμός η πρωτεύουσα Η Αθήνα επανακάμπτει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη, αφήνοντας πίσω...