“Παίζω και Καταλαβαίνω”, μια διαδραστική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών

Η νέα, μόνιμη διαδραστική εκθεση επιστήμης, τέχνης και μαθηματικών «Παίζω και Kαταλαβαίνω» ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 21 Μαρτίου, στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών.

Η έκθεση λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2014 ειδικά για τα σχολεία, η οποία αρχικά βασίστηκε στις μόνιμες συλλογές του μουσείου με έργα των καλλιτεχνών M.C. Escher και Victor Vasarely και έχει ήδη υποδεχτεί 10.000 μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Εντάσσεται στο εκπαιδευτικό, διαδραστικό πρόγραμμα «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά» και αποτελεί συμπλήρωμα της σχολικής διδασκόμενης ύλης, στην κατεύθυνση της διαθεματικότητας, συνδέοντας τα μαθηματικά με την ιστορία της επιστήμης και της τέχνης, τη φιλοσοφία και τα κλασικά γράμματα.

Η πρωτοτυπία της διαδραστικής έκθεσης «Παίζω και Kαταλαβαίνω» έγκειται στο γεγονός ότι ο επισκέπτης βιώνει τη διασύνδεση επιστήμης, τέχνης, μαθηματικών και φιλοσοφίας, παίζοντας κι αλληλεπιδρώντας με ειδικές κατασκευές και συνειδητοποιεί τη διττή ανάγκη του ανθρώπινου πνεύματος για έκφραση (τέχνη) και κατανόηση (λογική και μαθηματικά).

Στον πρώτο όροφο της έκθεσης «Παίζω και Καταλαβαίνω» γίνεται μια εισαγωγή στις πρωταρχικές μαθηματικές έννοιες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος. Τραπέζια με διαδραστικές κατασκευές και έργα τέχνης εισάγουν τον επισκέπτη στην έννοια της συμμετρίας στη φύση και την τέχνη, στον κόσμο των αριθμών και των σχημάτων, καθώς και στις στοιχειώδεις αλγοριθμικές διαδικασίες.

Στον δεύτερο όροφο της έκθεσης πραγματοποιείται μια ιστορική αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της επιστημονικής και μαθηματικής σκέψης αλλά και της τέχνης. Ξεκινώντας από την προσωκρατική εποχή και το πέρασμα από τον μύθο στον λόγο, το ταξίδι συνεχίζεται με τους Πυθαγόρειους, τους Ελεάτες φιλοσόφους, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, την Ελληνιστική εποχή, την Αναγέννηση, τις κατακτήσεις της επιστήμης και της μοντέρνας τέχνης του 20ού αιώνα, φτάνοντας στη σύγχρονη επιστήμη του χάους, των δυναμικών συστημάτων και των fractals.

Στη δημιουργία της έκθεσης συνεργάστηκε στα θέματα αναμορφώσεων-παραμορφώσεων ολογραμμάτων ο αρχιτέκτων Νίκος Κουρνιάτης, διδάσκων στη σχολή αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, ενώ στο θέμα της σχέσης μουσικής-μαθηματικών, ο διδάσκων στο τμήμα μουσικολογίας του ΕΚΠΑ, Χρήστος Τερζής, ο οποίος σχεδίασε και κατασκεύασε το μονόχορδο. Για την επιλογή και τη δημιουργία των διαδραστικών εκθεμάτων, των επεξηγηματικών αφισών και γενικότερα, ολόκληρης της έκθεσης, αναζητήθηκε κι αξιοποιήθηκε η διεθνής εμπειρία στον χώρο της διαδραστικής μάθησης.

Εγκαίνια
Σάββατο 21 Μαρτίου από τις 11:00 έως τις 19:00
Ελεύθερη είσοδος

Γενική Είσοδος: 6 ευρώ

Μουσείο Ηρακλειδών

Σάββατο & Κυριακή από τις 11:00 έως τις 19:00

Ηρακλειδών 16, Θησείο , +30 210 3461981 , herakleidon-art.gr

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΑΧ ΣΑΒΒΑΤΑ ​… και τις γιορτές μαζί με Κώστα Τουρνά & Γιάννη Ζουγανέλη στο Θέατρο Άλσος!

ΑΧ ΣΑΒΒΑΤΑ και τις γιορτές μαζί! ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΡΝΑΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ Τρίτη 24, Τετάρτη 25, Τρίτη 31/12 Αχ...

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ LIVE ONIRAMA​ I Μαζί τους η Πηνελόπη Αναστασοπούλου​ I Σταυρός του Νότου Plus​ | Τετάρτη 25/12 & Κυριακή 5/1

ONIRAMA LIVE Μαζί τους η rock ‘n roll queen Πηνελόπη Αναστασοπούλου Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου & Κυριακή 5 Ιανουαρίου ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ PLUS Η...

Ο Πάνος Βλάχος live στο VOX || Τρίτες: 7, 14, 21 Ιανουαρίου

Ο Πάνος Βλάχος live στο VOX Με χωρίς εκπλήξεις. Τρίτες: 7, 14, 21 Ιανουαρίου Καλλιτεχνική επιμέλεια: Juan...

Η πόρνη από πάνω, 13ος χρόνος. Μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2025

"Από τα πολλά μη εμείς δεν είμαστε γυναίκες αλλά μηναίκες!" Μια συγκλονιστική παράσταση! Ένας ύμνος...

Συρία-Μέση Ανατολή: οι βασικοί «παίκτες» μετά τον Ασαντ

Ρωσία, Ιράν, Ισραήλ, ΗΠΑ, Τουρκία - Τι επιδιώκουν οι εμπλεκόμενες πλευρές με το νέο «ακατάτεμα» της τράπουλας

Αττική: Προσωρινό λουκέτο σε δεκάδες παιδικές χαρές

Λουκέτο έχει μπει σε δεκάδες παιδικές χαρές, με στόχο να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών και η αποφυγή ατυχημάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αττική: Προσωρινό λουκέτο σε δεκάδες παιδικές χαρές

Λουκέτο έχει μπει σε δεκάδες παιδικές χαρές, με στόχο να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών και η αποφυγή ατυχημάτων