Κάθε χρόνο πετιούνται στα σκουπίδια περίπου 1,3 τρις τόνοι φαγητού παγκοσμίως.
Αυτή η σπατάλη δεν επιβαρύνει μόνο την οικονομία αλλά και το περιβάλλον αφού γίνεται μεγάλη σπατάλη νερού, γης και ενέργειας. Τα τρόφιμα όμως που καταλήγουν στα σκουπίδια δεν είναι κατ’ ανάγκη χαλασμένα καθώς υπάρχουν τροφές, τυποποιημένες και μη, τις οποίες μπορούμε να τις καταναλώσουμε ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης.
1. Σοκολάτα: η ζάχαρη που περιέχει λειτουργεί ως συντηρητικό.
2. Κέτσαπ: διατηρείται μέχρι και έναν χρόνο μέσα στο ψυγείο ή, αν είναι κλειστή, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
3. Γιαούρτι: διαρκεί μέχρι και 6 εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης. Αν υπάρχει αλλοίωση στην επιφάνεια, αυτή αφαιρείται και καταναλώνεται το υπόλοιπο.
4. Σκληρά τυριά: αν δεν μυρίζουν είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Αν έχουν αλλοίωση στην επιφάνεια, αφαιρείται και καταναλώνεται.
5. Γάλα: αν δεν μυρίζει περίεργα και δεν έχει πήξει, τότε είναι εντάξει προς κατανάλωση.
6. Αυγά: τα ελέγχουμε με ένα μπολ με νερό. Αν βυθίζονται, είναι εντάξει. Αν επιπλέουν, σημαίνει ότι έχουν αλλοιωθεί.
7. Ψωμί: αν δεν έχει μούχλα, το ζεσταίνουμε και το καταναλώνουμε.
8. Ρύζι και μακαρόνια: ελέγχουμε το προϊόν και το μαγειρεύουμε με ασφάλεια.
9. Μέλι: διατηρείται για χρόνια και αν έχει κρυσταλλώσει το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί και το καταναλώνουμε.
10. Ξηροί καρποί: διατηρούνται σε υφασμάτινη σακούλα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.