Του Θοδωρή Λαπαναΐτη
Την αρχική ασάφεια των συμφωνιών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών διαδέχεται πλέον -μέσω διαρροών αξιωματούχων της ευρωζώνης στο διεθνή τύπο- η σύγχυση για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και ειδικότερα των ελληνικών προτάσεων, ενώ τροφοδοτείται και η αβεβαιότητα για τα ταμειακά διαθέσιμα του Απριλίου. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί καθησυχαστική, ωστόσο οι κινήσεις unfair των δανειστών –που δείχνουν να έχουν σύμμαχό τους το χρόνο– διαδέχονται η μία την άλλη.
Ενόψει της νέας συνεδρίασης του Euro Working Group στις 8 και 9 Απριλίου βασικό σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει στην πράξη η διαφορετική ανάγνωση του χαρακτήρα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης μέσα στον Απρίλιο, ενώ αντίθετα οι εταίροι θέλουν λύση με πακέτο μέτρων μέσα στον Απρίλιο που θα ψηφιστεί στη βουλή για να μπορέσει να γίνει εκταμίευση χρημάτων προκειμένου να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του τρέχοντος μήνα.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση δέχεται ισχυρή πίεση που εκφράζεται με διαρροές έξωθεν τόσο για το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων που έχουν ως βασικό στόχο να εκθέσουν την κυβέρνηση για διγλωσσία μεταξύ εσωτερικού της χώρας και εξωτερικού όσον αφορά τη διαπραγμάτευση και κυρίως να ακυρώσουν την βασική θέση της κυβέρνησης για άρνηση λήψης υφεσιακών μέτρων. Ταυτόχρονα φροντίζουν να στέλνουν τελεσίγραφα για τα ταμειακά διαθέσιμα της Αθήνας.
Είναι αποκαλυπτική η διαρροή που έγινε στους Financial Times για την επιστολή Βαρουφάκη με τις ελληνικές προτάσεις αλλά και το δημοσίευμα του Reuters που με δραματικούς τόνους περιέγραφε το τέλος των ταμειακών διαθεσίμων της Αθήνας στις 8 Απριλίου, όπως εκφράστηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, κάτι που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να διαψεύσει.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση από χτες υποχρεώθηκε στην ανάγκη να παρέμβει για να διώξει τα σύννεφα καχυποψίας που μαζεύονται και εκφράζονται ακόμα και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τη διαπραγματευτική τακτική του Μαξίμου και του Οικονομικού επιτελείου.
Το μέγαρο Μαξίμου χτες υποστήριξε ότι στην επιστολή Βαφουράκη που διέρρευσε από κύκλους των Βρυξελλών στους FT, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,9% και μέτρα που υπολογίζονται μεταξύ 4,7 έως 6,1 δις ευρώ, είναι ένα από τα σενάρια και επέμεινε ότι βασικό σενάριο παραμένει ο στόχος του 1,2-1,5% του ΑΕΠ, προσθέτοντας πως οτιδήποτε παραπάνω θα διανεμηθεί ως μέρισμα τους κοινωνικά αδύνατους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το τέλος της ημέρας είχε μια αντιθετική εικόνα όπου από τη μία ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει 4.500 προσλήψεις προσωπικού και κατάργηση χαρατσιών που είχαν επιβληθεί στο χώρο της υγείας και από την άλλη οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέρρεαν τις ελληνικές προτάσεις που περιελάμβαναν το σενάριο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% και μέτρα με δημοσιονομική απόδοση που μπορεί να φτάσουν και τα 6 δισεκατομμύρια!
Μέσα σ’ αυτό το ναρκοθετημένο οικονομικά πεδίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με συνέντευξή του στο Bloomberg δήλωνε έτοιμος για μια κυβερνητική συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου η χώρα να μην βγει εκτός ευρωζώνης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά ότι «σενάρια για κυβέρνηση μνημονιακής ενότητας, που απεργάζονται τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και διάφορα κέντρα και παράκεντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι όνειρα εαρινής νυκτός».
Πάντως τις επόμενες μέρες οι εξελίξεις αναμένεται να σφραγιστούν και από την κόντρα που προκαλεί με τους καναλάρχες η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ζητήσει με επιστολή του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας την καταβολή 24 εκατομμυρίων ευρώ για τα τέλη χρήσης των συχνοτήτων κατά τα έτη 2011-2014.