Του Θοδωρή Λαπαναΐτη
Όλα δείχνουν ότι μια συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αργά ή γρήγορα μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και όλα στρέφονται προς την πολιτική διαχείριση αυτής της συμφωνίας από τον πρωθυπουργό στο εσωτερικό της χώρας.
Σημείο κλειδί φαίνεται να είναι η αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων και πρώτα από όλα των Γερμανών που δείχνουν να κλείνουν το μάτι στον Αλέξη Τσίπρα για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
Αυτό που αρχίζει να παγιώνεται σιγά-σιγά είναι επίσης το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή στον ένα ή τον άλλο βαθμό θα απέχει από τις κόκκινες γραμμές που αρχικά είχε θέσει η κυβέρνηση. Άλλωστε και το μήνυμα του χτεσινού Eurogroup –το οποίο χαρακτηρίστηκε αναμενόμενο από την κυβέρνηση– κινείται σ’ αυτή την κατεύθυνση δείχνοντας πρώτα συμφωνία και ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά χρηματοδότηση.
Πλέον και από τα καθ’ ύλην αρμόδια χείλη της κυβέρνησης όπως χτες του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρεται ότι σ’ αυτή τη φάση αναζητείται ο «κοινός τόπος» μεταξύ του προηγούμενου μνημονιακού προγράμματος και του «μεταμνημονιακού μεταρρυθμιστικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ανάλογη δήλωση για το τέτοιου χαρακτήρα συμβιβασμό στη συμφωνία της 20ης του Φλεβάρη είχε κάνει λόγο και ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης και αναπληρωτής υπουργός διεθνών οικονομικών σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σ’ αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται και από τους Ευρωπαίους πλέον ως η καλύτερη αν όχι η μοναδική διέξοδος για την κυβέρνηση το δημοψήφισμα για την έγκριση αυτής της συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Σόιμπλε λίγο πριν τη συνεδρίαση του χτεσινού Eurogroup που έρχεται σε συνέχεια των όσων είπε την Κυριακή για την ανάλογη πρόταση Γιώργου Παπανδρέου το 2011. Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκαν μεταξύ άλλων και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάινσελμπλουμ!
Συνυπολογίζοντας και τη σχετική δήλωση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη ότι το δημοψήφισμα εξετάζεται από την κυβέρνηση πάντα σε συνδυασμό με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων τότε είναι εύλογο να εικάσει κανείς ότι μια τέτοια πρωτοβουλία της κυβέρνησης εντάσσεται σε μια στρατηγική συμμόρφωσης με τις αξιώσεις των δανειστών και όχι σε μια στρατηγική ρήξης.
Άλλωστε και η καταβολή της μεγάλης δόσης του ΔΝΤ μια μέρα πριν από τη λήξη της και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup ενισχύει το κλίμα συμβιβασμού που αναζητά η κυβέρνηση με τους εταίρους και δανειστές.
Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκεται η κόντρα που άνοιξε η κυβέρνηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με αφορμή δημοσιεύματα που παρουσίαζαν τη δραματική κατάσταση της οικονομίας και έφερναν ως πηγή της διαρροής συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα. Οι πληροφορίες πάντως θέλουν πίσω από αυτή την κόντρα να βρίσκεται πολιτική «ουρά» που έχει να κάνει με εξεταζόμενα εναλλακτικά σενάρια που διακινούνται από διάφορους κύκλους στους κόλπους της κυρίαρχης ελίτ της χώρας και αφορούν σε κυβερνητικές ανακατατάξεις που περιλαμβάνουν πολιτικό ρόλο στα πράγματα για τον νυν διοικητή της ΤτΕ.