Του Θοδωρή Λαπαναϊτη
Μείζονα κυβερνητική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει αυτή τη στιγμή προς τα που θα κινηθούν οι εξελίξεις, καθώς διασταυρώνονται ετερόκλητες προθέσεις και στοχεύσεις των πρωταγωνιστών δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα εσωτερικών αντιθέσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εντός του πολιτικού συστήματος συνολικά.
Σε δύο επίπεδα συγκεντρώνεται τούτη τη στιγμή αυτός ο γόρδιος δεσμός που θα κρίνει την ψήφιση του νέου μνημονίου προκειμένου να εγκριθεί και τυπικά η νέα δανειακή σύμβαση με τον ESM. Το πρώτο επίπεδο αφορά στην απαίτηση Καμμένου να έρθει σε τρία άρθρα το πολυνομοσχέδιο προκειμένου να διευκολυνθούν οι ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν ορισμένα από τα μέτρα σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει το τελευταίο 48ωρο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προκειμένου να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, καθώς επιθυμούν “καθαρές λύσεις” προκειμένου να μην εμφανίζεται το παράδοξο φαινόμενο όπου ένα μέρος της κυβέρνησης θα ψηφίζει κατά το δοκούν, ενώ το σύνολο του νέου μνημονίου θα το χρεώνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Την ίδια στιγμή βαθαίνει το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το πιθανότερο είναι να υπάρξει απώλεια της δεδηλωμένης στο πολυνομοσχέδιο. Ενδεικτικό του κλίματος είναι τα όσα φέρεται να δήλωσε ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης (αποτελεί προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα που εκλέχτηκε γραμματέας κόντρα σε άλλο συνυποψήφιό του από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος) , ότι δηλαδή τάσσεται κατά των διαγραφών των βουλευτών που θα διαφωνήσουν αλλά και κατά της μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η στάση αυτή του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στις οργανώσεις και την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή διαμορφώνεται εκρηκτικό κλίμα από τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης που με δηλώσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή συμβάλλουν στο “πραξικόπημα” των δανειστών για ανατροπή της παρούσας κυβέρνησης και το σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού.
Πάντως ακόμα δεν φαίνεται να έχει διαμορφωθεί – ή τουλάχιστον έτσι μεταδίδεται –ενιαία στάση από τους βουλευτές που αντιτάσσονται, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με νεότερη δήλωσή του το πρωί κάλεσε τον πρωθυπουργό την ύστατη ώρα να αποσύρει την υπογραφή του από τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.
Τέλος τα πράγματα περιπλέκονται από τη στάση της προέδρου της βουλής που δεν είναι διατεθειμένη ούτε να παραιτηθεί, αλλά ούτε και να πειθαρχήσει στη νέα συμφωνία. Παράλληλα σιγήν ιχθύος κρατάει το Μαξίμου για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που επί της ουσίας λέει ότι αποπέμφθηκε από την ηγετική ομάδα της κυβέρνησης επειδή σχεδίαζε plan b απάντηση στον εκβιασμό των δανειστών που κατέληξε στην συμφωνία της Δευτέρας που έχει πυροδοτήσει πολιτική και κυβερνητική κρίση.