[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Παρασκευής το πρωί, κατά την οποία εγκρίθηκε η συμφωνία με 222 ψήφους, πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία έπεσε κάτω από τις 120 έδρες και αφού καταγράφηκαν 32 «όχι» 11 «παρών» από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Από κύκλους του Μαξίμου έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στην ίδια ημερομηνία.
Μετά τις 20 Αυγούστου, την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την εκταμίευση της δόσης
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας στην ομιλία του ότι με τη συμφωνία «πήραμε μια επώδυνη επιλογή ευθύνης», καθώς το πραγματικό δίλημμα ήταν «Μνημόνιο με ευρώ ή Μνημόνιο με δραχμή, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, θέτοντας ξανά και ξανά προσκόμματα», είχε ζητήσει να μη δώσει κανείς πάτημα «σε όσους δεν έχουν άλλο στόχο από την τιμωρία του λαού μας, επιβάλλοντας όχι μία, αλλά πολλές δανειοδοτικές γέφυρες».
Σήμερα το έκτακτο Eurogroup
Υπενθυμίζεται ότι στις 15:00 ώρα Βρυξελλών (16:00 ώρα Ελλάδας) θα συγκληθεί το συμβούλιο των Υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης για να επικυρώσει τη συμφωνία που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν το κείμενο της συμφωνίας
«Όχι σε όλα» ψήφισαν ο τέως ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο τέως υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η βουλευτής Επικρατείας Αγλαΐα Κυρίτση, ο Κώστας Ήσυχος, η Νάντια Βαλαβάνη, η Ελένη Σωτηρίου, ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς. ο Βασίλης Χατζηλάμπρου. ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, ο Γιάννης Σταθάς, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Θωμάς Κώτσιας, ο Αθανάσιος Σκούμας, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης. η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η Ιωάννα Γαϊτάνα, η Λίτσα Αμμανατίδου, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Κωνσταντίνος Δελημήτρος, ο Βασίλειος Κυριακάκης, ο Ζάννας Ζήσης, ο Ιωάννης Ζερδελής, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Θανάσης Πετράκος, η Ελένη Ψαρρέα και ο Δημήτρης Κοδέλλας.
Παρών δήλωσαν Αλέξης Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Ηρώ Διώτη, Μαρία Κανελλοπούλου, Ανέττα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Θεοφάνης Κουρεμπές, Τζηκα Δανάη και Βασιλίκη Λέβα ενώ παρών σε άρθρα ψήφισαν ο Γ. Κυρίτσης και ο Δ. Σεβαστάκης.
Απών από τη διαδικασία ήταν ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης.
Τι ορίζει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.