[dropcap size=big]M[/dropcap]έσα σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα αμηχανίας, αποσυσπείρωσης, αποστράτευσης και αποσύνθεσης του κομματικού οργανισμού από τη βροχή παραιτήσεων και αποχωρήσεων που συνεχίστηκαν αδιάπτωτα την Παρασκευή, συνέρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που θα καθορίσει την προεκλογική στρατηγική του κόμματος.
Το ένα μετά το άλλο μέλη της κεντρικής επιτροπής δηλώνουν ότι παραιτούνται, ορισμένα από αυτά αποχωρούν και από το κόμμα, ενώ συνεχίζονται οι δηλώσεις βουλευτών που αρνούνται να είναι υποψήφιοι στην εκλογική μάχη του Σεπτέμβρη.
Την Παρασκευή η βουλευτής Μαγνησίας Δανάη Τζήκα γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να κατέλθει εκ νέου υποψήφια, ακολουθώντας το δρόμο της συναδέλφου της στη Λάρισα Ηρώς Διώτη. Επίσης ο βουλευτής Κορινθίας Φάνης Κουρεμπές προέβη σε αντίστοιχη ανακοίνωση δηλώνοντας ωστόσο ότι παραμένει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Την παραίτησή τους από την κεντρική επιτροπή σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να παραμείνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν οι Μάνια Μπαρσέφσκι και Δημοσθένης Παπαδάτος, ενώ την παραίτησή τους υπέβαλλαν και τα μέλη της κεντρικής επιτροπής από την «κίνηση των 53» Αγγελική Σαπουνά και Χρήστος Λάσκος ακολουθώντας το δρόμο του παραιτηθέντος γραμματέα Τάσου Κορωνάκη. Στις παραιτήσεις των μελών της κεντρικής επιτροπής ξεχωρίζει αυτή του Αντρέα Καρίτζη πρώην εκπροσώπου τύπου του ΣΥΝ επί της προεδρίας Τσίπρα, ο οποίος αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα της αποχώρησής του από το κόμμα.
Ανάλογο είναι το κλίμα και η κατάσταση και σε επίπεδο τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα. Μέρος αυτών των στελεχών προσχωρεί στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτζώκας. Αλλά και στις οργανώσεις νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι αντίστοιχη. Την Παρασκευή 7 μέλη του κεντρικού συμβουλίου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους και την προσχώρησή τους στη ΛΑΕ.
Στο μπαράζ αποχωρήσεων επιχειρείται επικοινωνιακή αντεπίθεση από την Κουμουνδούρου. Στο πλαίσιο αυτό μετά το κείμενο στήριξης στις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα από στελέχη της «Πλατφόρμας 2010», 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν παρόντες στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή αποκαλύπτει δια της εις άτοπον απαγωγή ότι από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη αν αφαιρέσει κανείς όσους ανεξαρτητοποιήθηκαν και δημιούργησαν τη Λαϊκή Ενότητα, και τρεις που δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιοι υπάρχουν ακόμα περίπου 40 με 50 βουλευτές εν’ ενεργεία βουλευτές (του ΝΑΙ ή του παρών) που ακόμα το σκέφτονται αν θα είναι υποψήφιοι, ανάμεσα στους οποίους και πρώην υπουργοί, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Θοδωρής Δρίτσας, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επιβεβαιώνοντας έτσι το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών.
Όλο αυτό το κλίμα αποτυπώνεται στα πρώτα δημοσκοπικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται μεταξύ του 20-25% με πρωτοφανή χαμηλή συσπείρωση της τάξης του 50% των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου και με ιδιαίτερο πρόβλημα απήχησης πλέον στη νέα γενιά.
Σε αυτό που ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας για την αντιστροφή του κλίματος οδεύοντας προς τις κάλπες είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τον εγκαταλείπει αλλά στην πλειοψηφία του κινείται στο χώρο των αναποφάσιστων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για την προεκλογική μάχη φαίνεται ότι αλλάζει και το περιεχόμενο αλλά και τη σύνθεση του εκλογικού ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται και επί της ουσίας πλέον το μόνο δίλημμα που θέτει είναι η επιλογή ανάμεσα στο πρόσωπό του και στο «παλιό πολιτικό σύστημα» με την επισήμανση ότι θα εφαρμόσει «παράλληλο» πρόγραμμα με αντίρροπα στο μνημόνιο και ανεξάρτητα από το τελευταίο μέτρα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρώην πρωθυπουργός
«Στις 20 Σεπτέμβρη οι πολίτες καλούνται με την επιλογή τους να δώσουν οριστικό τέλος στο παλιό πολιτικό σύστημα.
Να ανατρέψουν, με τη δική τους ψήφο, τα σχέδια της αριστερής παρένθεσης.
Να επιλέξουν ανάμεσα στη φυγή προς τα εμπρός και στην παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος, που μας οδήγησε στα μνημόνια και τη χρεοκοπία.
Έχουμε την ευθύνη να αναδείξουμε το αληθινό δίλημμα της κάλπης. Να βγούμε μπροστά.
Να μην αφήσουμε τα λαϊκά στρώματα βορά στην επίθεση των ακραίων νεοφιλελεύθερων δυνάμεων.
Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω»
Στο μεταξύ, θέμα προέκυψε με τον Αλέξη Μητρόπουλο ύστερα από διαρροή ότι στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε θέμα από στενό συνεργάτη του προέδρου για τη συμμετοχή του βουλευτή Αττικής και αντιπροέδρου της βουλής στις λίστες των υποψηφίων βουλευτών με αφορμή το εισαγγελικό αίτημα για άρση της βουλευτικής του ασυλίας εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης που έχει για φορολογικές υποθέσεις.
Αθλιότητες χαρακτήρισε ο Αλέξης Μητρόπουλος τις πληροφορίες που υποστήριζαν ότι είναι αμφίβολη η συμμετοχή του στη λίστα υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η δικαστική διαμάχη έχει λήξει υπέρ του ενώ υποστήριξε ότι έχει λάβει την διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα είναι αυτονόητα υποψήφιος παρά το παρών μέσω του οποίου εκφράστηκε στην ψηφοφορία του τρίτου μνημονίου.